ANKARA (AA) - Bakan Bayraktar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yürütülen Madencilikte İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi'nin (MİSGEP) kapanış toplantısında yaptığı konuşmada, proje ile madencilik sektöründe iyileştirilmiş çalışma koşullarının desteklenmesi, toplumsal farkındalığın artırılması ve tüm paydaşların konuyla ilgili bilgi seviyelerinin geliştirilmesini hedeflediklerini ifade etti.
Bayraktar, Milli Enerji Ve Maden Politikası kapsamında Türkiye'nin yüksek yerli kaynak potansiyelini ortaya çıkarmak istediklerine işaret ederek, yer altındaki kaynakların çıkarılarak ülke ekonomisine kazandırılması için çalışmalar yürüttüklerini aktardı.
Geçen yıl yerli kömür üretiminin 105 milyon tonu aştığını anımsatan Bayraktar, şöyle devam etti:
"Toplam 21 milyar ton olarak hesap ettiğimiz rezervimizi daha çok işleyerek yerli kömür üretimimizi artırmayı hedefliyoruz. Sadece kömürde değil, tüm kaynaklarımızda giriştiğimiz üretim mücadelemizle madencilik sektörümüzü ilmek ilmek dokumayı da sürdürüyoruz. 2022 yılında 6,5 milyar dolarlık ihracat yaptık ve bu ihracatla birlikte Cumhuriyet tarihinin en büyük maden ihracatını gerçekleştirmiş olduk. 2002 yılında sadece GSYH içerisinde binde 6 olan madencilik payını 2022 yılında yüzde 1,4 seviyesine ulaştırdık. Bu payı GSYH'nin yüzde 5'ine yükseltmek için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz."
Bayraktar, Türkiye'nin maden sektöründe ciddi oranda ithalata bağımlı olduğunu belirterek, "2022 yılı verilerine göre kömür dahil, altın dışı toplam maden ithalatımız yaklaşık 12 milyar dolara ulaşmış durumda. Bizim önümüzdeki dönem için hedefimiz, Türkiye'yi madenler konusunda net ihracatçı konuma getirmek." değerlendirmesinde bulundu.
Yüksek verimli üretim ilkeleri doğrultusunda maden işçileri başta olmak üzere tüm çalışanları bu sektörün ana paydaşı olarak gördüklerini dile getiren Bayraktar, personelin uluslararası standartlara uygun, güvenli iş ortamında çalışmasını önemsediklerini vurguladı.
Bayraktar, sektördeki tüm personelin iş sağlığı ve güvenliği için gereken adımları hassasiyetle atmaya devam edeceklerine işaret ederek, şu ifadeleri kullandı:
"Son yıllarda bu kapsamda yaptığımız çalışmalar neticesinde madenci kardeşlerimizin emeğine duyduğumuz saygının bir göstergesi olarak bazı düzenlemeleri hayata geçirdik. Madenci kardeşlerimizin maaşlarını asgari ücretin en az iki katı olacak şekilde düzenledik. Haftada 45 saat olan çalışma süresini 37,5 saat ile sınırladık ve işletmelere istihdam ettikleri personel için sigorta poliçesi yaptırma zorunluluğu getirdik. Madenlerdeki iş sağlığı ve güvenlik tedbirlerini çok katı kurallara bağladık. Ani ve habersiz denetimlerimizi artırdık. Bu kapsamda bu yıl içerisinde yaklaşık 7 bin 179 denetim gerçekleştirdik. Yıl sonuna kadar bu sayının 8 bini aşacağını düşünüyoruz."
İş öncesi eğitimden hijyen kurallarına, teknik donanımdan teorik bilgi aktarımına kadar birçok alanda çalışanların kapasitesini artırmayı hedeflediklerini aktaran Bayraktar, şunları kaydetti:
"İnanıyoruz ki işçimize, insanımıza verdiğimiz değer, ülkemize misliyle dönecek, yerli istihdam yerli üretimi katlayarak artıracaktır. 6 Şubat depremleri bizlere gösterdi ki madencilik sektörü özel bir teşekkürü hak ediyor. Deprem felaketleri sonrası canını ortaya koyarak kahramanca insanımızın yardımına koşan madencilerimize de bu vesile ile sizlerin huzurlarınızda bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum. Bir can daha kurtarabilmek için gece gündüz enkaz başında çalışan madencilerimizin başarısını ülkemiz ve tüm dünya takip etti. Biz de bakanlık olarak, madencilerimizin bu tecrübesini afet koordinasyonu kapsamında kurumsal bir yapı haline getirmek için çalışıyoruz."
Muhabir: Zeynep Beyza Kılıç,Başak Erkalan