Genel

"Boşluk" sergisi Çubuklu Silolar Dijital Sanatlar Müzesi'nde açıldı

Küratörlüğünü Beyza Dilem Topdal ve Hande Şekerciler'in üstlendiği, ışığa farklı bir bakış açısı sunan, mekan ve boşluk arasındaki ilişkiyi ele alan "Boşluk" sergisi, Çubuklu Silolar Dijital Sanatlar Müzesi'nde açıldı.

İSTANBUL (AA) - Barış Çavuşoğlu, Berkay Tuncay, Buşra Tunç, ha:ar ve Hakan Gündüz, Maotik ve Nik Colk Void, media.tribe ve Meggie Weinheimer'ın eserlerinin yer aldığı serginin açılışına, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, İBB Kültür Varlıkları Dairesi Başkanı Oktay Özel, Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler ile sanatseverler katıldı.

Işığa bir aydınlanma aracı olmasının yanı sıra mekan, zaman ve algıyı yeniden şekillendirebilen bir güç olarak yaklaşan sergi, modern dünyayı değiştiren teknolojik gelişmeler doğrultusunda, ışığın bugünkü rolünü izleyiciye sunmayı hedefliyor.

"Dünyanın en önemli medya sanatçıları Türk"

Sergiye ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan Özel, Çubuklu Silolar'ın İstanbul'un sıra dışı bir noktası olduğuna dikkati çekerek, "Burası uzun yıllar petrol tankeri olarak görev yapmış. Bugün çok özel bir sergiyle kapılarını açıyor. Boşluk isimli sergi, oldukça sıra dışı eserlerden oluşuyor. Medya sanatçılarının oluşturduğu 10 ayrı eser var. Bunların bazıları kolektif sanatçılar, bazısı ise tekil sanatçılar tarafından üretilmiş. İBB'nin diğer kültürel sosyal mekanlarında olduğu gibi burada da İstanbullularla sanatın buluşacağı bir mekan oluşturmaya çalışıyoruz." dedi.

Ziyaretçilerin farklı duygular hissedeceğini, farklı yorumlar ve değerlendirmeler yapacağını aktaran Özel, şunları kaydetti:

"Türkiye çok dinamik bir ülke. Gençliği o kadar büyük donanımlara, yeteneklere sahip ki. Dünyanın en önemli medya sanatçıları Türk. Bunun belki farkında değiliz ama medya sanatı açısından Türkiye, dünya sanatına damga vurmuş durumda. Gençlerin, sanatla buluşmakta zorlanan yoksulların böyle bir sergiyi gelip görmesi paha biçilmez. Bu serginin böyle bir önemi var. Oldukça sıra dışı ışık, ses, duman veya bazen hepsinin bir arada olduğu dijital içerik, yansıtma, interaktif işler var. Çocuklar, gençler oldukça seviyor bu tarz sanatsal denemeleri. Bu, sanatın yeni nesil bir yaklaşımı. O sebeple bu serginin çok insana ulaşması ve bir genci bile etkilemesi çok önemli."

Küratör Hande Şekerciler ise serginin çok özel olduğunu dile getirerek, "Işık üzerine bir sergi yaptık. Aslında Platon'un bir lafına dayandırdık buradaki bütün atmosferi. Platon, 'Karanlıktan korkan bir çocuğu kolayca affedebiliriz. Hayattaki gerçek trajedi, insanların ışıktan korkmasıdır.' diyor. Biz de burada ışığı, mekanı aydınlatan bir unsur olarak değil, insanı, mekanı ve zamanı şekillendiren bir güç olarak ele alan bir seçki yaptık. Çünkü günümüzde ışık sadece bir aydınlatma kaynağı değil ekranlar aracılığıyla bizim düşünce dünyamızı bile yönlendiren bir güç haline geldi." diye konuştu.

Sergi, 23 Şubat 2025'e kadar ziyaret edilebilecek.


Muhabir: Ömer Mirza Şeker