İSTANBUL (AA) - Anadolu Ajansının (AA) Global İletişim Ortağı olduğu e-ticaret fuarı WORLDEF ISTANBUL 2024, Yenikapı Etkinlik Alanı'nda devam ediyor.

Fuarda AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Sürat Kargo Genel Müdürü Cem Oğuz, Türkiye'de günlük 4,5-5 milyon adet kargonun teslim edildiğini, sektörün son 10 yılda çok hızlı büyüdüğünü söyledi.

Oğuz, bu artışı yönetebilmek için lojistik sektörünün özellikle otomasyon alanına ciddi yatırımlar yapması gerektiğinin altını çizdi.

Aktarma merkezlerindeki sorter sistemlerinden kuryelerin rota optimizasyonuna kadar birçok alanda teknolojiyi kullandıklarını dile getiren Oğuz, "Adresleri bulma işlemlerinde bile artık navigasyon sistemlerini kullanarak teslimat yapıyoruz. Dolayısıyla teknoloji ve altyapı yatırımları, kargo sektörünün hızlanmasına yol açtı." dedi.

"Otomasyon olmadan bu büyüklükteki kapasiteyi yönetmek mümkün değil"

Oğuz, yapay zeka ve otomasyonun lojistik süreçlerinde müşteri memnuniyeti açısından çok önemli olduğunu, otomasyon olmadan bu büyüklükte kapasiteyi yönetmenin mümkün olmadığını vurguladı.

Müşteri memnuniyetini sağlamak için otomasyon ve yapay zekanın vazgeçilmez olduğunu dile getiren Oğuz, "Sürat Kargo olarak, günlük 750 kamyon ve 5 bin 500 araç hareketi yapıyoruz. Bu teslimatları optimize etmek için insan beyninin ötesine geçmemiz gerekiyor. Yapay zeka sistemleri, ana hat planlamasından son kapı teslimatına kadar bize yardımcı oluyor." şeklinde konuştu.

Oğuz, artan rekabet karşısında hayata geçirdikleri stratejileri de paylaşarak, rekabetin her zaman müşteri memnuniyetini artırdığını ifade etti.

"Sürat Kargo yurt dışı hizmetlerini artırıyor"

Cem Oğuz, Sürat Kargo olarak müşteri memnuniyetini artırıcı konulara eğildiklerini belirterek, "Alternatif hizmet noktaları oluşturuyor, zaman ve mekandan bağımsız teslimat hizmetleri sunuyoruz. Ayrıca uluslararası alanda da hizmet vererek ihracata değer katıyoruz. İlk yurt dışı operasyonumuzu Azerbaycan'da başlattık ve 6 ayda 3,5 milyon kargo teslim ettik. Bu yıl MENA bölgesi, Türki Cumhuriyetler ve Doğu Avrupa'ya yatırım yapmayı planlıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Oğuz, e-ticaret platformları ve iş ortakları ile yapılan işbirliklerinin önemine işaret ederek, e-ticaret platformlarının müşterileri arasında yer aldıklarını söyledi.

Müşterilerinden aldıkları geri bildirimlerle kendilerini geliştirdiklerinin altını çizen Oğuz, "Geri bildirimler nerede hatamız olduğunu ve hangi alanlarda iyileştirmeler yapmamız gerektiğini gösteriyor. İş ortaklarımızla birlikte sektörü büyütmek için faydalı işler yapıyoruz." diye konuştu.

Oğuz, lojistik ve e-ticaret sektörünün geleceğine değinerek, "Türkiye özelinde baktığımızda, e-ticaretin ticaretteki payı yüzde 20'lerde. Ancak fiziksel perakende yaklaşık yüzde 12-13 seviyesinde. Uluslararası ölçekte bu oran yüzde 30'lara kadar çıkabiliyor. Dolayısıyla e-ticaret büyümeye devam edecek ve Sürat Kargo da bu büyümenin en önemli oyuncularından biri olmayı sürdürecek." ifadelerini kullandı.

"Hizmetlerini genişletiyor ve daha dijital hale geliyoruz"

Aras Kargo Uluslararası İşler, İş Geliştirme ve Strateji Başkanı Ramazan Altınay da Türkiye'deki e-ticaret sektörünün yıllar içinde çok hızlı büyüdüğünü ve 2010'lu yıllarda yüzde 2 olan e-ticaretin perakendedeki payının şu an yüzde 20'lere dayandığını söyledi.

Altınay, Aras Kargo olarak e-ticaretin en önemli taşıyıcılarından bir tanesi olduklarını ve ciddi anlamda geliştirmeler yaptıklarnı anlattı.

Firmalarının kullandığı araç rotalama programından bahseden Altınay, şunları kaydetti:

"Siz herhangi bir gönderi aldığınızda, gönderinin nerede olacağını size gelmeden önce adım adım bilgilendirme yappıyoruz. Kargo ile lgili süreçleri canlı olarak takip edebiliyorsunuz. Bunun yanında Türkiye'deki en büyük e-ticaret firmalarıyla entegrasyonlarımız var. Bunlar üzerinden de Aras Kargo hizmetlerine rahatça ulaşabiliyorsunuz. Türkiye'nin yaklaşık 4 bin noktasında kargolarınızı teslim alabiliyorsunuz. Bunların bir kısmı şubelerimiz bir kısmı da lockerlarımız."

Altınay, kargo hizmetinde otomasyon kullanmamanın artık imkansız olduğunun altını çizdi.

"Kargoların yüzde 70-80'i e-ticaretten geliyor"

Ramazan Altınay, e-ticaretin Türkiye'deki kargo sektörünü ciddi anlamda domine ettiğini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

Küresel piyasalar karışık seyrediyor Küresel piyasalar karışık seyrediyor

"Taşınan kargoların belki yüzde 70-80'i e-ticaret yönünde oluyor. Tabii ki Aras Kargo olarak biz de bu sektöre en iyi hizmet veren firmaların başında geliyoruz. E-ticaretin, günden güne büyüyen bir potansiyeli var. Aras Kargo da bununla doğru orantılı olarak hizmetlerini genişletiyor ve daha dijital hale geliyor. Örnek vermek gerekirse mobil uygulamalar üzerinden artık hizmetlerimize ulaşabiliyorsunuz veya herhangi bir gönderinizi iade etmek istediğinizde bizim biraz önce bahsettiğim esnaf noktaları üzerinden de artık gönderinizi iade edebilecek hizmetler sunmaya başlıyoruz. O yüzden e-ticaret sektörüne tamamen adapte olmuş ve onunla beraber dijitalleşen bir kargo firması olduğumuzu daha çok söyleyebilirim."

"E-ticaret, gerçekten çok büyük bir ekosistemi kapsıyor"

Aras Kargo Uluslararası İşler, İş Geliştirme ve Strateji Başkanı Altınay, e-ticaretin Türkiye'de çok büyük bir ekosistemi kapsadığını, içinde yaklaşık 500 bin satıcının bulunduğunu ve bunların yüzde 76'sının KOBİ olduğu bir sektörden bahsettiklerini anlattı.

Altınay, "Artık e-ticaret hizmeti vermek istiyorsanız sadece ulusal kanalda hizmet vermeniz yeterli değil. Globalleşen bir sektörden bahsediyoruz. Artık Türkiye'deki en büyük pazar yerleri yurt dışına hizmet verir hale geldi. KOBİ'lerimiz yurt dışındaki pazar yerlerinde ürünlerini listeler, ürünlerini buraya da transfer eder hale geldi. Biz de bununla aynı çizgide Aras Kargo'nun da globalleşmesi yönünde adımlarımızı atıyoruz." şeklinde konuştu.

Türkiye'de de küreselde de kargo sektörünü e-ticaretin sürüklediğini dile getiren Altınay, sözlerini şöyle tamamladı:

"Firmalar globalleşmek zorunda. Çünkü artık müşterilerin yüzde 50'si uluslararası siparişler veriyor. Yani bu şu anlama geliyor; 'Türkiye'den siparişler gelecek ama bazı müşteriler de yurt dışındaki firmalardan sipariş verecek veya oraya gönderiler gönderecek. O yüzden sizin globalleşen noktada hizmetlerinizi artırıyor ve bu yönde de kendinizi geliştiriyor olmanız lazım. Bu nedenle eğer bir kargo veya lojistik sektöründeyseniz mutlaka bu gelişime ayak uyduruyor ve globalleşme adımında da dijitalleşme yönünde de hızlı bir şekilde kendinizi geliştiriyor olmanız lazım."


Muhabir: Mehmet Selçuk Güçlü,Emirhan Yılmaz

Kaynak: aa