Farklı lezzetiyle soğuk ve uzun kış gecelerini ısıtan boza, vitamin deposu özelliği de taşıyor.
Genel olarak kış döneminde tüketilen boza, darı irmiği, şeker ve sudan yapılır. Mayalı ve gıda bakterilerinin yaşadığı bir içecek olduğundan dolayı muhafaza koşulları önemlidir. Şişelenmesi esnasında fermantasyonu süren bozanın çok hızlı olarak tüketilmesi gerekir.
Mayalanma anı esas tadın ortaya çıktığı andır. Ülkemizde genel olarak darıdan yapılan boza arpa, mısır, buğday kullanılarak da yapılmaktadır.
Süt yapıcı özelliği sebebiyle hamile bayanlara veyahut vitamin kaynağı olarak sporculara tavsiye ediliyor.
İçinde en başta yüzde 20 şeker olsa da daha sonra yüzde 8′lere kadar düşüyor.
Bağırsak florasını düzenler. İçindeki aktif mayalarla probiyotik özelliği vardır.
Zengin karbonhidrat,protein ve B vitamini içeriği sebebiyle enerji ihtiyacı fazla olan kişiler, gebeler, sporcular ve kilo almak isteyen kişilerin kullanımı için uygundur.
Karbonhidrat ve proteinin yanı sıra birden çok besin ögesini içerdiğinden besleyici özelliği nedeniyle 'sıvı ekmek' olarak anılır.
Zihin açıcı ve sinirleri dinlendirici etkisi vardır.
Öksürük tedavisinde kullanıldığı bilinmekte.
Bağırsak florasını düzenler.
İlk olarak Orta Asya Türkleri tarafından 900 yıllarında yapılmaya başlanmış. Değişik yerlerde farklı lezzet ve kıvamlarda tanınan bu içecek, ülkemizde ise 1870'lerde Hacı Sadık Bey'in farklı formülüyle bugünkü lezzetine kavuşmuş.