Bu insanlar Dört Ayaklı! Bilim Adamlarına Göre Evrime Işık Tutacaklar!
Nörolojik hastalık nedeniyle ellerini kullanmadan yürüyemeyen, çevrede 'dört ayaklı insanlar' ve 'Maymun kardeşler' diye tanımlanan Ulaş ailesinin 6 çocuğunun, 'toplumsal baskılara' maruz kaldıkları bildirildi.
Hataylı aile evrime ışık tutacak
El ve ayakları üzerinde yürüyen Hataylı bir aile, bilim insanlarına göre insanın evrim sürecinde dört ayaktan iki ayağa geçişini aydınlatabilir.
LONDRA / HATAY - Hataylı Ulaş ailesinin doğuştan gelen fizyolojik bir sorunu İngiliz BBC televizyonuna belgesel konusu oldu. İngiliz bilim insanları, el ve ayakları üzerinde yürüyen ailenin, insanların maymundan evrimine ışık tuabileceğini vurguluyor. BBC televizyonu Hataylı aileyle ilgili belgeseli, 17 Mart günü yayınlayacak.
London School of Economics profesörü Dr. Nicholas Humphrey, bir insanın el ve ayakları veya iki ayak üzerinde yürümesini sağlayan genetik bir gereklilik bulunmadığının altını çiziyor. Dr. Humphrey, insanın dört ayaktan iki ayağa geçişinin, fizyoloji ve anatomide son derece karmaşık bir sürecin sonunda gerçekleştiğini dile getiriyor.
Ulaş ailesinin el ve ayakları üstünde yürüyen 5 üyesinden, iki kız ve bir oğlan sadece el ve ayakları üzerinde yürüyor. Diğer kardeşlerden bir kız ve erkek ise, dört ayak üzerinde yürürken ara sıra sadece kısa bir süre için iki ayağa geçebiliyor. Ancak bu uzun sürmüyor ve yeniden dört ayağa dönüyorlar.
EL VE AYAK ÜSTÜNDE YÜRÜME SENDROMU
Aile üyeleri el ve ayakları üzerinde yürümeye alıştığından, dizleri ve boyunları buna uygun olarak normal insan bedenine göre daha geriye esneyebiliyor.
Uzmanların yaptığı MRI taramalarında aile üyelerinde denge ve uzuv koordinasyonunda sorunlara (cerebellar ataxia) rastlandı, tanı olarak dört ayak üzerinde yürüme ‘Quadro Pedalizm’ (Ünertan Sendromu) teşhisi kondu. Olayı inceleyen bilim insanları, Ulaş ailesi üyelerinin neden dört ayak üstünde yürüdüğü konusunda henüz hemfikir değil.
MAYMUNLARDAN FARKLI BİR YÜRÜYÜŞ
Dr. Humphrey, Ulaş ailesinin el ve ayakları üzerinde yürümesi hali ile insana en yakın hayvanlar olan şempanze ve gorillerin dört ayak yürüyüşleri arasında önemli farklar olduğunun da altını çiziyor. Goriller ve şempanzeler, ellerin dış eklemleri üzerinde yürürken, Ulaş ailesi fertleri yürürken ağırlığı el bileklerine veriyor. Maymunlar dört ayak üstünde kendi ellerini sürekli yaralarken, Ulaş ailesinin fertlerinin, elleri üzerinde yürümelerine karşın hala düzgün.
Dr. Humphrey, Hataylı ailenin, insanların bir zamanlar nasıl yürüdüğünün bir örneği olduğunu düşünüyor. Aile fertlerinin ellerinin maymunlar gibi parçalanmaması, eski insanların elleri üzerinde yürümeye karşın alet kullanacak kadar sağlıklı kaldığının bir göstergesi sayılıyor. Bu bulgu, insanların ‘ağaçtan indikleri ilk zamanlar’ dahi, şempanzelerden farklı bir dört ayak yürüyüşü olduğuna işaret ediyor.
‘AKRABA EVLİLİĞİ SONUCU OLABİLİR’
Dr. Humphrey’e göre, Ulaş ailesinin el ve ayakları üstünde yürümesine, beyindeki bir anormallik neden oluyor. Ailenin el ve ayakları üstünde yürümeyen diğer fertlerinde de zihinsel sorunlar saptandı. Zihinsel anormallik gençlerin içinde bulundukları sosyal ortamla birleştiğinde, çocuk, bebeklik dönemine ait emeklemeyi andıran bir yürüyüş geliştirebiliyor.
Türkiye’de kardeşlerin durumunu inceleyen Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Üner Tan da, genetik hastalık sonucu ortaya çıkan 4 ayak üzerinde yürüme sendromunun, evrim teorisi için kanıt oluşturabileceğini dile getiriyor.
Prof. Dr. Tan, Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde yapılan araştırmalarda, akraba evliliği sonucu çocuklarda sıkça Quadro Pedalizm sorununa rastlandığını ifade ediyor.
BİR GENLERİ EKSİK
Hataylı Ulaş ailesini araştıran bir diğer bilim insanı, Max Planck Institute uzmanı Dr. Stefan Mundlos ise, aile fertlerinin 17’inci kromozomda bir genlerinin eksik olduğunu ve bu genin insanın iki ayağa geçişinde etkili olmuş olabileceğini savunuyor.
Kaynak: BBC ve Anadolu Ajansı’ndan yararlanılmıştır.