Bir zamanlar yüzlerce ailenin yaşadığı Japonya’daki Nagoro köyünde şu an 35 kişi var. Köyün sakinlerinden Ayano Tsukimi, köyde yaşayıp ölen veya yerini yurdunu terk eden kişileri temsilen kukla hazırlıyor. Ardından da bunları okula, durağa veya evin bahçesine yerleştiriyor. Tsukimi, “Kuklalar, bana eski anılarımı hatırlatıyor” diyor.
Japonya’nın güneyinde bir köy… Bir zamanlar yüzlerce ailenin yaşadığı Nagoro köyü, şimdilerde yalnızlık ve sessizliğe teslim. Zira köy sakinlerinin kimisi hayatını kaybetmiş kimisi de daha iyi bir yaşam için yıllarca yaşadığı yerini, yurdunu terk ederek başka diyarlara göç etmiş. Ne var ki geride kalanlar onları unutmamış. Köy sakinlerinden Ayano Tsukimi, onların yokluğunu hissettirmemek için elinden geleni yapıyor.
Ne yapıyor diye soracak olursanız hemen söyleyelim: Köyden gidenleri temsil etmek için kuklalar hazırlıyor. Daha sonra da gerçek insan ebatlarındaki bu kuklaları köyün her yerine yerleştiriyor. Köyde şu an sadece 35 kişi yaşamını sürdürüyor. 65 yaşındaki Tsukimi, köyün en genç sahibi. Associated Press (AP) haber ajansı tarafından yayınlanan fotoğrafların bazısında takım elbisesini giymiş yaşlı bir adam, bazısında ise yemenisi ve günlük kıyafetiyle oturan yaşlı bir kadın göze çarpıyor.
Bir zamanlar öğrencilerin cıvıl cıvıl sesleriyle dolu olan sınıflar ise elinde kitabıyla ders anlatan öğretmen ve sıralarına oturarak onları dinleyen öğrencilerle dolu. Sınıftaki tahta bile yazılarla dolu. Bazı fotoğraflarda ise yaşlı insanlar durakta otobüs beklerken görülüyor. Tsukimi, kuklaları elleriyle hazırlarken iskemlesinin yanında başka bir sandalyede oturan kadın da yok değil.
Öyle ya eski zamanlarda eline el işini aldığı zaman onunla muhabbet etmeye gelen pek çok köylüsü, arkadaşı vardı. Japon kadın, köyü kuklalarla ayakta tutma çabasını şu şekilde açıklıyor:
“Yanımdaki sandalyede oturan kuklayı sürekli yanıma gelip benimle sohbet eden ve çay içen kadını temsilen yaptım. Onlar bana eski anılarımı hatırlatıyor.” Tsukimi’nin çabaları nedeniyle köy, ‘Kuklalar Köyü’ olarak anılıyor.
Nagoro’nun nüfusunun azalmasına gerekçe olarak düşük doğum oranı ve yaşlı nüfus da gösteriliyor. Japonya’da 10 binden fazla köy veya kasabanın Nagoro gibi nüfus azlığıyla karşı karşıya olduğu öne sürülüyor.