Bunlardan en fazla tartışılanı kuşkusuz tereyağı oldu. İnsanlar tereyağını nasıl ve ne kadar süre dolabın dışında tutabileceklerini tartıştı.
Dolaba konan yağı sürmek zor, peki ne yapmalıyız?
Tereyağı ambalajından çıkarmadan buzdolabında saklanmalı. Çünkü tereyağı pastörize sütten yapılıyor ve uzun süre dışarıda kalınca bozulur...
Tuzlu tereyağının bozulma süresi daha düşük çünkü tuz, bozulma oranını azaltıp bakterileri uzak tutuyor.
Özetle, tereyağını tüm hafta boyunca dışarıda tutmanız önerilmiyor ama birkaç saat dışarıda kalmasında da sorun yok.
Bazı yiyeceklerse tamamen buzdolabının dışında tutulmalı. İşte buzdolabında saklamamanız gereken 10 yiyecek…
Domates, buzdolabında tüm tadını kaybeder. Bundan daha büyük suç olabilir mi?
Dolaptaki soğuk hava olgunlaşma evresini durdurur ve olgunlaşma domatese tadını veren şeydir.
Fesleğen, buzdolabında bırakıldığında hızla solar, ayrıca etrafındaki bütün yiyeceklere kokusunu bırakır.
En iyisi onu dışarıda, tıpkı kesilmiş çiçekler gibi bir bardak suyun içinde saklamak.
Patatesi buzdolabının soğuğunda saklamak nişastasının şekere dönüşmesine neden oluyor ve geriye tatlı, pütürlü bir patates kalıyor.
Patatesleri dolaba koymak yerine kağıt bir torbaya koyup serin bir yerde saklamalısınız, soğuk değil.
Kileriniz yoksa patatesler için ideal yer karanlık bir köşe olacaktır. Nefes almalarını ve geç çürümelerini sağlar.
Eğer soğanı buzdolabına koyarsanız nem onları yumuşak ve küflü hale getirecektir. Soğanlarınızı serin ve kuru bir yerde saklamalısınız.
Yeşil soğan ve Frenk soğanı içinde daha fazla su barındırdığı için buzdolabında saklanmalarında sorun yok.
Ayrıca soğanlarla patatesleri birbirinden ayrı tutmalısınız, beraber saklandıklarında ikisi de daha çabuk bozulur.
Eğer avakadolarınızın olgunlaşmasını istiyorsanız onları buzdolabından uzak tutun!
Ama çoktan olgunlaşmış bir avakado almışsanız ve hemen yemeyecekseniz buzdolabına koyabilirsiniz.
Buzdolabında saklanan sarımsak, sonunda filizlenmeye başlayacaktır ayrıca lastiksileşip küflenecektir.
Sarımsağı da serin ve kuru bir yerde saklamalısınız.
Buzdolabı ekmeklerinizi çabucak kurutur. Eğer dilimlenmiş sandviç ekmeği değilse ekmeği ekmek kutusunda veya dondurucuda saklamalısınız.
4 gün içerisinde tüketeceğiniz miktarda ekmeği saklamalı ve kalanını dondurucuya koymalısınız.
Dondurucudaki ekmek sarılı olmalı böylece nemlenmez.
Dondurucudan çıkardıktan sonra yemeden veya tost yapmadan önce tamamen çözülmesini beklemelisiniz.
Zeytinyağını da kuru ve serin bir yerde saklamalı ama buzdolabından uzak tutmalısınız.
Buzdolabına kona zeytinyağı yoğunlaşarak katı yağ kıvamına gelecektir.
Eğer buzdolabınızda kahve varsa, tüm tadını kaybeder ve dolaptaki diğer kokuları da içine çeker.
Kahveyi serin, kuru ve karanlık bir yerde saklamalısınız böylece tazeliğini ve aromasını koruyacaktır.
Ancak çok fazla kahveniz varsa bunu dondurucuda saklamanızı öneririz.
Balı buzdolabında saklamaya hiç gerek yok, ağzını sıkıca kapattığınız sürece sonsuza kadar dışarıda tutabilirsiniz.
Balı buzdolabına koymak kristalize olmasına ve şekerlenmesine neden olur.