Sağlık

Bunları yapmaktan vazgeçin! İşte dişinizi mahveden kötü alışkanlıklar...

Bunları yapmaktan vazgeçin! İşte dişinizi mahveden kötü alışkanlıklar... GALERİNİN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

Asitli içecekler: Listenin en başında olan asitli içeceklerde porsiyon başına 11 çay kaşığı şeker bulunabiliyor. Ayrıca bu içeceklerde diş minesine zararlı fosforik ve sitrik asit var. Diyet içeceklerde de asit çok fazladır.

Dişlerinizle bir şey açmak: Dişlerinizle şişe kapağı ya da plastik ambalaj açmak dişlerinize zarar verir. Dişlerinizi bir alet gibi kullanırsanız dişleriniz çatlayıp kırılabilir.

Sporcu içecekleri: İdmandan sonra sporcuların canlanmasını sağlayan bu içecekler yüksek oranda şeker içerir. Asitli içecekler ve şekerleme gibi sporcu içecekleri de diş minesinde asit saldırısı oluşturur. Sık sık içmek diş çürüklerine neden olur.

Sakızlı şekerler: Tüm şekerli yiyecekler diş çürüğüne yol açar, fakat dişlerinize yapışan sakızlı şekerlerin temizlenmesi daha zordur.

Meyve suyu: Vitaminler ve antioksidanlarla dolu olan meyve suyu aynı zamanda şekerle de doludur. Meyveler doğal olarak tatlıdır, şeker eklenmemiş meyve sularını tercih edin. Şeker miktarını azaltmak için biraz sulandırabilirsiniz.

Biberon: Yatmadan önce bebeğe verilen içi süt, meyve suyu ya da mama dolu biberon dişlerinin çürümesine neden olabilir. Bebeğiniz biberon olmadan uyumuyorsa içtikten sonra ağzını durulamalısınız.

Patates cipsi: Plağın içindeki bakteriler nişastalı yiyecekleri de asite dönüştürür. Bu asit 20 dakika boyunca dişlerinize saldırabilir. Yiyecek dişlerinizin arasına sıkışırsa ya da sık sık patates cipsi yerseniz bu saldırı daha uzun sürer.

Devamlı atıştırma: Bir şeyler atıştırdığınızda ağzınızda daha az tükürük üretilir, böylece yiyecek parçaları uzun süre dişlerinizde kalır. Sık sık atıştırmaktan kaçının ya da havuç dilimleri gibi şekeri ve nişastası az yiyecekler atıştırın.

Kalemin arkasını çiğnemek: Bu alışkanlık buz çiğneme gibi dişlerinizde çatlak ve kırılmalara yol açabilir. Canınız bir şeyler çiğnemek istediğinde şekersiz sakız daha iyi bir seçenektir. Tükürük akışını artırıp dişlerinizi daha güçlü yapar ve asitlere karşı dişlerinizi korur.

Kahve içmek: Kahvenin koyu rengi ve asitlik oranı dişlerinizin sararmasına yol açar. Ancak çeşitli beyazlatma yöntemleriyle dişlerinizi kolayca beyazlatabilirsiniz.

Sigara içme: Sigara gibi tütün ürünleri dişlerde lekeye neden olur ve dişeti hastalıklarına yol açar. Tütün ayrıca ağız, dudak ve dil kanserine neden olabilir.

Diş gıcırdatma: Bruksizm olarak bilinen diş gıcırdatma dişlerinize zarar verir. Özellikle stres altında ya da uykuda meydana gelir. Bu nedenle kontrol edilmesi güçtür. Gün boyunca sert gıdalardan kaçınmak bu alışkanlıktan kaynaklanan ağrıyı ve hasarı azaltabilir. Gece uykuda ise diş koruyucu takabilirsiniz.

Boğaz pastili: Bunların eczanelerde satılması sağlıklı olduğu anlamına gelmiyor. Çoğu şekerle doludur. Boğazınızı pastille yumuşattıktan sonra dişlerinizi güzelce fırçalamayı unutmayın. Pastillerden ya da sert şekerlemeden gelen şeker dişlerinizi kaplayan plakla reaksiyon gösterir. Sonra plaktaki bakteriler şekeri asite çevirir dişlerinizi çürütür.

Buz çiğnemek: Doğal ve şekersiz olduğu için buzun zararsız olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat sert ve donmuş buz küplerini ısırmak dişinizin çatlamasına ya da kırılmasına yol açabilir. Ayrıca ısırmak dişin içindeki yumuşak dokuyu aşındırıp diş ağrısına neden olabilir.

Ağız koruması olmadan spor yapmak: Futbol, dövüş sporları gibi temas gerektiren sporları ağız koruması olmadan yapmamalısınız. Bunlar olmadan yüzünüze darbe alırsanız dişleriniz ciddi şekilde zarar görebilir.