KADIN

Çikolata hastalığı gerçek mi? Kadınlar için çikolatanın önemi!

Çikolata hastalığı gerçek mi?

Çikolata: Stresin bir numaralı düşmanı. Kendinizi kötü hissediyorsanız hemen bir parça çikolata yiyin. Çikolata flört etmek gibi bir şey. Bir kalem yemek yeterli, mutluluk hormonu "seratonin" anında beyinde dolaşıma çıkıyor.

Piyasada çikolatanın birbirinden farklı yüzlerce çeşidi bulunuyor. Ancak temel olarak üç çeşit çikolata var. Bu çeşitler; sütlü, bitter ve beyaz çikolata , kadınlarla çikolatayı özdeşleştirerek, kadınlarda bu üç temel çeşit gibidir

Bitter çikolatayı seven kadınların diğerlerine göre daha ciddi ve işe düşkün olduklarını ve onların pek çok işi bir arada yürüten,10 parmağında 10 marifet olan kadınlar olduğu biliniyor.Sütlü çikolata severler ise ofisinizdeki her işe koşan ve herkesin sevdiği o iş arkadaşınızın ta kendisidir . Beyaz Çikolata kadınları ise cıvıl cıvıl, içindeki çocuğu durduramayan ve her yaşta genç kalmayı başaran kadınlardır.

Tadına doyulamayan, sevmem diyenlerin bile ağız tadına uygun seçeneklerle dünyada ulaşmadığı insan kalmayan çikolata, yedikçe suçluluk duygusu yaratan, ‘sabıkalı’ gıdalardan birisi ne yazık ki. Oysa sonuçları sık sık medyaya da yansıyan son araştırmalar, çikolata yemiş olmanın getirdiği vicdani sıkıntıyı hafifletecek, hatta her gün birkaç dilim çikolata yemeyi teşvik edecek güçte. Çocukluğumuzdan beri ''Çikolata sağlığa zararlıdır'' varsayımları, son araştırmalarla tepe taklak olurken, ne tür dertlere deva olduğunu paylaşmak istedik.

Beyni mutlu et! Middlesex Üniversitesi uzmanlarından Dr. Neil Martin'in yaptığı araştırma sonuçlarına göre, çikolatanın kokusu bile insanı baştan çıkartıyor. Çikolata, beyni rahatlatıp gevşetiyor, mutluluk veriyor. Bu etkinin temelinde beyne mutluluk duygusu ileten endorfin isimli hormonun salgılaması yatıyor.

çeriğindeki antioksidan maddeler Son araştırmalar, çikolatanın farklı bir özelliğini daha ortaya çıkarttı. Kaliforniya Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaya göre 50 gramlık bir çikolata ya da iki kaşık şekerle karıştırılmış bir bardak kakao, bir kadeh kırmızı şarap içinde bulunan antioksidanlara eşdeğerde kimyasal madde içeriyor. Bir başka deyişle çikolata kalp krizi ya da beyin kanamasını önlüyor.

İnsan ömrünü uzatan güzel tat! Harvard Üniversitesi'nde 8 bin erkek üzerinde yapılan araştırma, çikolatanın insan ömrünü uzattığını ortaya koydu. Çikolata yiyenlerin ömürlerinin en az bir yıl uzadığını belirten uzmanlar, bunu içindeki antioksidan maddelere bağlıyor.

Kalp dostu Çikolatanın içindeki yağ, üç kaynaktan geliyor. Kakao yağı, bitki yağları ve süt içindeki yağlar. Kakaonun içindeki ‘stearic asit’ içeren yağ bir çeşit doymamış yağ. Doymamış yağların da sağlığa ve özellikle kalbe zararlı olduğu uzun yıllardır biliniyor. Ancak kakao içindeki stearic asit, vücuda girince ‘oleic asite’ dönüşüyor. Aynı zeytinyağı içindeki oleic asit gibi ki bu yağ türü de kalp için çok faydalı.

Kalp hastalıklarına karşı koruyucu ABD'li bilim adamlarının yaptığı araştırmalar çikolatanın kalp hastalıklarına karşı koruma görevi gören maddeler içerdiğini ortaya koydu. Kaliforniya Üniversitesi doktorları çikolatadan başka meyve ve sebzelerde de bulunan ‘procyanidin’ maddesinin koroner kalp rahatsızlıklarına karşı koruyucu bir görevi olduğunu belirtti. Araştırma için on sağlıklı deneğe değişik zamanlarda içinde hem yüksek hem de düşük oranda ‘procyanidin’ bulunan birkaç türde çikolatalar yedirildi. Çikolotayı yedikten iki saat sonra deneklerin metabolizmalarında yapılan araştırmalar ‘procyanidin’ maddesinin 20 kattan daha fazla olduğunu ortaya çıkardı. Araştırma, çikolatayı yiyen kişilerin kanlarında serum leukotriene maddesinde ciddi bir düşük olduğunu da gösteriyor. Böylece kanda bulunan plaketler yapışarak kan pıhtılaşmasını da önlüyor.Uzmanlar, kalp hastalıklarından korunmak isteyenlerin, düzenli olarak belli bir miktarda çikolata tüketmelerini öneriyor.

Dişleri çürütmez Çikolatanın dişleri çürüttüğüne dair sağlam bir önyargı var. Oysa araştırmalar tam tersini gösteriyor. Kakao içinde bulunan bir bileşim, diş çürümesini engelliyor. Kakao içindeki bu bileşim dişi kaplıyor ve dışarıdan gelecek bakterileri engelliyor. Kısacası dişleri çürüten şey çikolata değil, ağız hijyenine yeterli özenin gösterilmeli

Tüketirken dikkat edilmesi gerekenler Fazlası uyuşturuyor; Eğer bir oturuşta bir kilo çikolatayı bitiririm diyenlerdenseniz, uyuşturucu madde almaya hazır olun. Çünkü bu miktarda çikolatanın içindeki maddeler, insanda marijuana içmiş gibi bir etki yapıyor.

Migrenliler dikkat! Migren hastalarına çikolata pek yararlı değil. Çünkü migren hastaları ‘phenolsuphotransferase’ adlı bir enzim yetersizliği nedeniyle ağrı çekerler. Çikolata ise, damarları açarak bu enzimin daha çok tüketilmesine yol açar; dolayısıyla migren hastalarının uzak durmasında ya da canları çok istediğinde kontrollü tüketmelerinde fayda var.

Çikolata hakkında bilmediklerimiz - Bir dilim çikolata kalsiyum ihtiyacını karşılıyor. - Çikolata da sigara veya alkol gibi alışkanlık yapıyor, ancak bu alışkanlığın kalori dışında bir zararı yok.

- İçinde bulunan kakao, beyinde bulunan bazı kimyasal maddeleri harekete geçiriyor. - Bazı çalışmalar çikolatanın, cildi güzelleştirdiğini göstermiştir.

- Çikolata, vücudun bağışıklık sistemini harekete geçirir. Vücudu sakinleştirici özelliğinden dolayı hormonların ve enzimlerin düzgün çalışması, bağışıklık sistemine de yararlı olmaktadır. İşe gitmeden önce çikolata koklayın. Bu sizi rahatlatacak miktarda mutluluk hormonu, seratonin ve noradrenalin salgılamanızı sağlayacaktır.