Bugüne kadar ezbere bildiğiniz sebzeleri hafızanızdan silin.
İşte dünyanın en tuhaf görünümlü domatesi, soğanı ve patatesi...
Çarşıdan aldım bir tane, eve geldim... O da ne?
Ülkemizde birçok ülkeden farklı olarak dört mevsimi bir arada yaşarız. Her mevsimde ayrı sebze ve meyveler tüketiriz. Tüm zenginliğine rağmen ülkemizde yetişmeyen meyveler de bulunmaktadır. Bu meyvelerden bazıları ekmek bazıları tereyağı tadında. İşte ülkemizde yetişmeyen ilginç meyveler...
Pitaya ya da ejderha meyvesi adıyla bilinen bu meyvenin görüntüsü bir hayli ilginç. Meyvenin tadının ise kivi ve kavuna benzediği söyleniyor.
Kiwano olarak da bilinen boynuzlu kavunun tadı, salatalık, kabak, muz ve limon arasında diye tarif ediliyor. Eğer çok ararsanız Alanya kavunu diye de bulmanız mümkün.
Bu mucize meyveyi yedikten sonra, belli bir süreliğine dil, acı ve ekşi tatları algılayamıyor. Tatsız olan bu meyve yendikten sonra meyvede bulunan ve miraculin adı verilen bir çeşit glikoprotein, dilin üzerini bir saat kadar kaplayarak dilin ekşi ve acı tatları algılamasını önlüyor. Bu da meyvenin ardından yenen her şeyin tatlı olarak algılanmasına neden oluyor.
Hint Okyanusu adalarında yetişen ekmek ağacının meyvesi nişasta bakımından o kadar zengin ki, ekmek niyetine dahi yenebiliyor. Ağaçta yetişen patates meyvenin patates benzeri olduğunu düşünüyoruz.
Hindistan'a özgü ve kutsal sayılan bu meyve armudu andırsa da, tadının gül kokulu marmelata benzediği söyleniyor. Ayrıca meyvenin kabuğu bıçakla soyulabilecek gibi dursa da aslında oldukça sert ve ancak çekiçle kırılabiliyor.
Tadının limon ve domates arasında olduğu söylenen cocona meyvesi Güney Amerika'da yetişiyor.
Güney Amerika'nın nispeten serin bölgelerinde yetişen bu meyvenin tadı çilek, papaya ve ananas karışımı olarak tarif ediliyor. Gerçek bir tutti frutti olan çerimoya kesildiğinde bembeyaz ve siyah kocaman çekirdekleri var. Çekirdekler de kabuğu da zehirli. Yenmesi halinde felç edebiliyor.
Güney doğu Asya'da yetişen duku, sarımsağı andırsa da tadı üzüm ile greyfurt arasındaymış. Ağacının kabuğu da akrep sokmalarına karşı kullanılıyormuş.
Brazilya'nın güneyinde yetişen bu tuhaf bitki inanılmaz bir antioksidan. Üzüme benzeyen meyvelerinden likör ve şarap da yapılıyor. Ama en tuhaf özelliği meyvenin direk ağacın gövdesinde yetişmesi.
Bu meyvenin adı da Mammee diğer deyişle Amerika Kayısısı.
Marula isimli bu meyve Afrika'da yetişiyor. Dalda kaldığı sürede fermente oluyor ve içindeki alkol%17'ye kadar çıkıyor.
Amerika kıtasının tropikal bölgelerinde yetişen bu meyvenin dışı tuhaf görünüyor olabilir ama içi yumuşacık ve kremsi.