İlginç

EN TERBİYESİZ YEMEK İSİMLERİ VE ÖYKÜSÜ!

Türk mutfağının vazgeçilmez yemekleri konusunda çok iyi olsak da bu yemeklere isim bulma konusunda çok iyi değiliz... DEVAMI İÇİN DİĞER RESİMLER TIKLAYINIZ

DUL AVRAT ÇORBASI! Adana bölgesinin en çok bilinen çorbalarından... Restaurant ve lokantalarda kendinizi bu yemeği sipariş ederken düşünseniz ya:) DEVAMI İÇİN DİĞER RESİMLER TIKLAYINIZ

OROSPU MANTISI!.. Kıymalı gül böreğinin yoğurt ve kırmızı mantı sosuyla servis edilen lezzetli yiyecek. DEVAMI İÇİN DİĞER RESİMLER TIKLAYINIZ

ANALI KIZLI!... Fazla açıklama yapmaya gerek yok. 6 ay hapis ya da 3 hafta hastane yatışı garantili acı bir küfürdür.DEVAMI İÇİN DİĞER RESİMLER TIKLAYINIZ

YENGEN!... Şimdi demek istemiyoruz ama içinde sucuk, kaşar, teşbihe uygun bilumum ürünün bulunduğu bir tost yiyeceğine ‘yengen’ demek ne denli doğru bir davranış. Bunu duyan demez mi “Abi ne oldu yengeme?” Başka bir isim bulabilirdiniz. Yaratıcılık bu değil.

KOL BÖREĞİ!... Listenin tamamında azıcık eyvallah diyeceğimiz bir başka isim varsa o da kol böreğidir. Benzetmek zorunda değiliz elbet ama kola benzetmesek yılan diyeceğiz o da bambaşka yerlere gidecek. Şimdilik sesimizi çıkarmayalım buna.

TOPALAK:.. Başlığı test edelim: Topalak -Sensin o Haklıyız galiba.

KAÇAMAK!... Kafası ülke gündeminden daha karışık olan ‘kaçamak’ yemeği de beterin beteri var diyerek sesimizi pek çıkarmadıklarımız arasında yerini alıyor. Zira ‘kuskus’ gibi bir örnek varken başka çare görünmüyor.

ŞILLIK TATLISI!... Nice aşkların, köklü evliliklerin sonunu getirir bu tatlı. Düşünsenize akşam yemeğinde iş yerinden arkadaşları falan çağırıyorsunuz. Tatlı niyetine bu adını bir daha anmak istemediğimiz tatlı var. Allah düşmanımızın başına vermesin.

ÇÜKÜNDÜR!.. İbretlik ama gerçek bonusu: Çükündür Hayattan ders almanın hiç de kolay bir hadise olmadığının acı kanıtı. Hadi şeker pancarına ‘çükündür’ dediniz, ondan yapılan yemeğe ve salataya aynı ismi vermek niye? Art niyetli misiniz? Kelime esprisi kurbanı mısınız? Susuyoruz.

OROSPU MANTISI!.. Kıymalı gül böreğinin yourt ve kırmızı mantı sosuyla servis edilen lezzetli yiyecek. Kıymalı gül böreğinin yourt ve kırmızı mantı sosuyla servis edilen lezzetli yiyecek.

SÜTLÜ NURİYE... Bildiğimiz baklavaya tatlı şurubuyla birlikte süt dökülmek suretiyle yapılan bu tatlıya kim neden sütlü nuriye dedi bilmiyoruz ama bu şuursuzluğu kimse unutmaz. Nice Nuriye insan içinde baklava yiyemedi senin yüzünden.

HANIM GÖBEĞİ:.. Hanım Göbeği Göbek evrensel bir şey değil midir? Biz mi yanlış biliyoruz? Göbek tatlısı demek çok mu zor?

KUSKUS!.. Sen yemeğin adına kuskus de. O yemek de ister istemez adının esinlendiği şeye benzesin. Sonra gel de bu yemeği ye. Eski bir yemek olmasa kesin sivri zekalı bir diyetisyenin altından çıkmış bu isim diyeceğiz ama yemek eski işte.

DİLBER DUDAĞI:.. Bu kez bir şey demiyoruz isim babasına. Benzetecek o çünkü. Tutulmuş bir kere benzetmese ölecek hastalığına.

VEZİR PARMAĞI!... Vezirdeki lükse bakar mısınız? Dünyadaki tüm parmaklar aşağı yukarı aynı ama konu tatlı olunca, parmak vezirin ki oluyor. Ayrımcılık yapıyorsunuz.

KERHANE TATLISI: Girişimci bir arkadaş bu tatlıyı malum yerde satmaya başladı diye tatlının ismini böyle koymak tam anlamıyla ihmalkarlıktır. Ayıptır. Yakışık almamıştır.

KADIN BUDU KÖFTE:.. Dünyadaki tüm kadınlar aynı mıdır sayın okuyucu? Hayır, değildir. O zaman bir köfteyi kadın buduna benzetmek en hafif ifadeyle propagandadır. İsim babasının tanıdığı kadınların şekli şemali biraz değişik olabilir. Genellemek hiç hoş değil. Ayrıca kadının budu mu olurmuş? O ne öyle?

TAVUK GÖĞSÜ!... Alın işte bir tane daha. Tavuğun göğsü mü olur? Hadi fantastik bir kafa yapın var olur dedin de gidip bu isim tatlıya mı konur? Not: Et olan tavuk göğsü de olmaz. Tavuğun göğsü olmaz. Olmamalı.

GENÇ KIZ RÜYASI:.. Tövbeler olsun.

BABAGANNUŞ!... Muhtemelen Nijerya’nın bir yerlerinde sol bek oynayan bir futbolcunun ismini patlıcanlı bir yemeğe vermek, kafa karışıklığının ayyuka çıkmış halidir. Hayır fonetiği falan düzgün olsa anlayacağız. Masum bir isim olduğunu düşünenlere; sokaktan geçen birine ‘babagannuş’ diye seslenmeleri, üzülerek önerimizdir.

KEŞKÜL... Aslında keşkül masumiyetini olabildiğine koruyan naif bir tatlımızdı. Ne zaman Cem Yılmaz ‘Keşkül titretmesi’ diye bir benzetme yaptı işte o gün bir daha eskisi gibi olamadı. Özellikle kadınlarımız bu tatlıyı isteyemez oldular. Keşkül almak isteyen nice vatandaşımız kadayıf alıp evine geri döndü.

OTURTMA... olur...:)

KÖPOĞLU... Çoğunlukla rakının yanında verilen mezegillerden bir yemeğe köpoğlu ismini veren biri, net ülke bölünsün istiyordur. Abi zaten kafalar alkollü; dertler derya olmuş, sen müşteriyle garson kavga etsin istiyorsun. “Meze olarak ne vereyim abime? – Köpoğlu ver köpoğlu”

MIHLAMA-MUHLAMA-KUYMAK... Orijinal adı muhlama olan ancak mıhlama olarak da bilinen nev-i şahsına münhasır bölgemiz Karadeniz’in yemeği olduğu için çok fazla ses çıkaramıyoruz. Bazı bölgelerde ‘kuymak’ deniyor ki o konuya hiç girmiyoruz.

KISIR:... KısırAltın günlerin vazgeçilmez ögesi olduğundan, hanımlar kendi aralarında eğleniyor diye şimdilik ülke olarak sesimiz pek çıkmadı. Ancak tıbbi nedenlerle çocuk sahibi olamama durumunu bir yemek ismine vermek aşırı yüklenmektir. Kral çıplakçılıktır. VE BİTTİ...