Topkapı Sarayı arşivinde bulunan çok eski ve bir çocuk tarafından kullanıldığı anlaşılan bir deftere uzun yıllar kimse ilgi göstermez.
Sonunda 1940’lara doğru geleneksel Türk sanatları ve kültürüne büyük katkılarda bulunan Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver’in dikkatini çeker. Ünver kaynağı konusunda bir türlü emin olamadığı bu defteri uzun aralıklarla gözden geçirir.
Defterin Fatih’in babası Sultan II. Murad Han dönemine ait olduğu kesindir.
Yapıldığı kağıtlar da dönemin İtalya’dan getirilen kağıtlarıdır.
Üstelik Hazine-i Humayun’a konacak kadar ve Sultan II. Abdülhamit’in emriyle saray mücellithanesinde ciltlenip bakımı yapılacak kadar da önem gösterilmiştir.
Süheyl Ünver, 20 yıl emin olamadıktan sonra sonunda 1961 yılında bu defteri “Fatih’in Çocukluk Defteri” adlı bir çalışmasıyla ilan eder. Topkapı Sarayı arşivinde bulunan defter Fatih Sultan Mehmed’e dair bilinen en eski belgeleri de içermektedir.
Tamamlanmış veya eksik pek çok tuğra denemesi – O dönemin eserlerinde rastlanan türden pek çiçek motifi– At başları, baykuş, leylek, kartal çizimleri– Kanat şeklinde desenler– Fatih’in hocalarının ve o dönem etrafında gördüğü kimselerin karikatürleri-Sarıklı yüz çizimleri, Hıristiyan portreleri-Eski Türkçe alfabe-Yunan alfabesi-Farsça beyitler