Hiç bilmedikleriniz...Kabe'nin örtüsü neden siyahtır? Duyacaklarınıza şaşırmayın!
Hiç bilmedikleriniz...
6 MİLYON DOLARA MAL OLDU
Milyonlarca hacı adayının Arafat'a çıkması ardından bu günün ilk saatlerinde saf ipek kullanılarak dokunan altın işlemeli Kabe örtüsü omuzlarda taşınarak getirildi. 658 metrekare, 14 metre uzunluğunda, 101 santimetre genişliğinde olan gümüş ve altın ipliklerle işlenen, saf ipek olan ve siyaha boyanan Kabe örtüsü toplam 16 parçadan meydana gelirken yaklaşık 6 milyon dolara mal olduğu açıklandı.
450 KİLO İPLİKTEN 658 METREKARE KUMAŞ
Üzerinde 'La ilahe illallah Muhammedün Resulullah', 'Allah Celle Celalühü', 'Sübhanallahi ve bihamdihi subhanallah El Azim', 'Ya Hannan, ya Mennan' yazılı 5 parçadan oluşan örtü için her yıl 450 kilo ipek iplikten 658 metrekare kumaş dokundu.
Vinçle yukarı çekilen daha sonra eski örtünün üzerine açıldıktan sonra alttaki örtü çıkarıldı. Örtü değişimini Suudi Arabistan televizyonu canlı yayınladı.
KABE ÖRTÜSÜNÜ OSMANLI HAZIRLIYORDU
Hilafet makamının Osmanlı Devleti'ne geçtiğinden beri Kabe örtüsünü Osmanlı hazırlıyordu. İstanbul'dan Mekke ve Medine'ye yardımları ve armağanları götüren Surre-i Hümâyûn Alayı, halkın da eşlik ettiği törenle, hazırlanan Kabe örtüsünü Mekke'ye ulaştırıyordu.
ÖRTÜNÜN KUMAŞI İTALYA'DAN
Şimdi ise Arabistan'ın sorumluluğunda olan Kabe örtüsünün kumaşı İtalya ve İsviçre'den geliyor. Fabrikada işlenip dokunuyor, ondan sonra da boyama işlemi başlıyor. Boyamadan sonra ise işlenmesi için makinelere gönderiliyor.
KABE'NİN ÖRTÜSÜ NEDEN SİYAH?
Hz. Peygamberin de (a.s.m.). Kâbe’yi örttüğüne dair birçok rivayetler vardır. Rivayetlere göre Cahiliyye döneminde yünden yapılmış kumaşlarla Kâbe örtülürdü.
Hz. Peygamber (a.s.m.) Yemen kumaşından bir kumaş ile Kâbe’yi örttü. Hz. Ömer ve Osman da Mısır’ın ince kumaşından bir örtü ile örttüler.Rivayetler Resulullahın (a.s.m.) Kâbe’yi kumaşla örttüğünde müttefiktir. Ancak kumaşın cinsinde farklı görüşler bulunmaktadır.
Fakat hadis şârihleri, Resulullahın (a.s.m.) farklı zamanlarda, hadislerde rivayet edilen farklı kumaşları örtmüş olabileceğini ifade ederler.Asr-ı Saadette halifeler devrinde senede bir defa Kâbe’nin örtüsü değiştirilirdi. Hz. Muaviye bunu senede iki defaya çıkarmış, Me’mun ise senede üç defa Kâbe’nin örtüsünü yenilemiştir.
Arefe’den bir gün önceki Terviye gününde kırmızı kumaşla, Receb’in birinci gününde Kabatî denilen bir kumaşla, Ramazan’ın yirmiyedinci gününde ise beyaz bir kumaşla örterdi.Fatimîler zamanında beyaz kumaştan örtü giydirilirdi. Sultan Mahmud Sebük Tekin sarı bir örtüyle Kâbe’yi örtmüştü. Abbasilerden Halife Nasır zamanında Kâbe yeşil örtüyle örtüldü.
Daha sonra aynı Halife zamanında siyah renge değiştirildi. Kâbe’nin örtüsü olarak bu siyah renk zamanımıza kadar devam edegelmiştir. İslâm tarihi boyunca Kâbe örtüsü ihmal edilmemiş; hatta Hicrî 750 tarihlerinde Salih İsmail bin Nasır, Kâhire civarında bir köyü Kâbe örtüsü için vakfetmiş ve bu vakfın gelirinden örtü her sene yenilenmiştir.