İçi kadar kabuğu da faydalı.
GALERİNİN DEVAMI İÇİN TIKLAYIN...
Vücudumuz için kalsiyum hayati değer taşıyor. Güçlü kemikler, dişler hatta vücut fonksiyonlarımız için kalsiyum kullanmamız gerekiyor.
Uzmanlar, kalsiyum içeren yiyecekler hatta takviyeler öneriyor.
Kemik yapımızın güçlü olması için, D, K, folik asit, potasyum, magnezyum, fosfor, omega-3 yağ asiti ve protein gereklidir.
Kalsiyum almak için süt ve süt ürünleri sıklıkla kullanılır.
Yetişkinlerde, 1000 mg. kadar kalsiyum alınmalıdır ki bu da yaklaşık olarak 3-4 porsiyon kadar süt ürünü ile karşılanır.
Yediğimiz yemeklerden kalsiyum ancak %30 oranında emilir.
Yumurta kabuğu ise yaklaşık %98 kalsiyumdan oluşmaktadır.
Yumurta kabuğu incelendiğinde insan diş ve kemik yapısı ile birebir aynı maddelerden oluşmuş olduğu da belirlenmiştir.
Yumurta kabuğunda, magnezyum, bor, kükürt, demir, manganez, çinko gibi 30’a yakın mineral vardır.
Uzmanlar, yumurta kabuğunun yüksek oranda kalsiyum ve mineral içermesi nedeni ile beslenme düzenine kesinlikle eklenmesi gerektiğini söylüyorlar.
Orta boy bir yumurtanın kabuğu, 800 mg. kadar kalsiyum içermektedir.
Özellikle kemik erimesi ve menopoz döneminde kullanmak faydalı olacaktır.
Tabi bu konuda da dikkat edilmesi gereken hususlar var. Uzmanlar, besi çiftliklerinde yetişen tavuk yumurtalarının yeterince kalsiyum barındırmadığını söylemekteler.
Bu nedenle serbest gezinen tavukların veya kuşların yumurta kabukları tüketilmelidir.
Yumurtaların kabukları salmonella bakterisi barındırabilir, bu nedenledir ki kullanılmadan önce çok iyi kaynatılmalıdır. Daha sonra kurulanıp, blender'da toz haline getirilir.
Bu toz haline gelen yumurta kabuğu salata ve yemeklerde kullanılabilir.
Dikkat edilmesi gereken bir konu da kalsiyum fazlalığının damarlarda tıkanıklık, kireçlenme ve kas krampları yaratma durumunun olmasıdır. Bu nedenle dikkatli kullanmakta fayda vardır.