Rahatsız edici bir durum olan ağız kokusu birçok insanın yaşam kalitesini etkileyen, beşeri ilişkilerini sınırlayan önemli bir sorundur.
Ağız kokusu hem bizi hem de çevremizdeki insanları rahatsız eder. Bu durumla mücadele edenler, konuşmaktan kaçınır ya da konuşurken ağzını kapatma gereği duyar. Kişinin kendilerine olan itimatını yitirmesine yol açan ağız kokusu, ruhsal sorunlara yol açabilecek bir rahatsızlıktır.
Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, ağız kaynaklı kısaca tükürüksel ağız kokusunu önlemeye destek olan suyun, diş sağlığını korumada mühim görevler üstlendiğine dikkat çekiyor.
Ağız kokusu niçin oluşur? Tükürük bezleri; tükürük salgılamak ve bu salgıyı ağız içine iletmekle görevlidir. Gün içinde besin alımının azalması (açlık), susuz kalma şeklinde nedenlerle de ağızdaki tükürük miktarı azalabiliyor. Aynı şekilde gece tükürük salgısı uykuda tamamen sıfırlanır. Ağızdaki tükürük üretiminin azaldığı, ağız kendini temizlemek için gerekseme duyduğu sıvıyı bulamaz. Bundan dolayı bilhassa sabahları uyandığımızda ağzımız kokabilir.
Hangi hastalıklar tükürük üretimini azaltır? Kişisel kaynaklı nedenler haricinde antihistaminikler, gerilim ilaçları, psikiyatrik ilaçlar, şeker hastalığı, kansızlık ve yakıcı hastalıklar da tükürük üretimini azaltan nedenler olarak dikkat çekiyor. Bunun haricinde ağız içinde oluşmuş bir enfeksiyon, ilerlemiş bir diş eti hastalığı ağızda kokuya niçin olabilir.
Suyun ağız kokusu üstündeki kuvvetli tesiri Çeşitli nedenlerle azalan tükürük miktarını, olması ihtiyaç duyulan düzeye getirmede su içmenin mühim bir etken bulunduğunu belirten Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, günde 2 litre su tüketilmesinin diş sağlığını korumaya ve tükürük kaynaklı ağız kokusunu engellemeye destek olacağını belirtiyor. Yoğun olarak çay, kahve, alkol içmenin ve şekerli gıdalar tüketmenin ağızdaki bakterilerin artmasına niçin olacağını ve bunun sonucu olarak da ağız kokusu oluşacağını söyleyen Çağdaş Kışlaoğlu, bu yiyecek ve içeceklerin azca oranda tüketilmesi icap ettiğini ve sigaradan uzak durmanın da bu mevzuda büyük ehemmiyet taşıdığını sözlerine ekliyor.
Ağız kokusunu gidermek için yapılması gerekenler Diş fırçalama işleminin yanı sıra, dili fırçalamak ve diş ipiyle diş aralarında yiyecek artıkları birikmesine engel olmak da ağız kokusunu engellemek mevzusunda büyük ehemmiyet taşıyor. Eczanelerde satılan nane aromalı ağız gargaraları, yemeklerle beraber nane ve maydanoz tüketmek, elma yiyecek, şekersiz sakız çiğnemek de ağız kokusunu engellemeye destek oluyor.
Diş hastalıklarının ve diş bakımının dikkatsizlik etmek ağız kokusu oluşumunu niçin olur. Diş çürükleri, bazı diş eti hastalıkları, ağız içinde mevcud eski köprü ve protezler de ağız kokusuna niçin olabilir. Bu tip hastalıkların uzman hekim tarafınca tedavi edilmesi gerekmektedir.
Dil oldukça girintili ve pütürlü yapısı sebebiyle bakterilerin rahatça yerleşip zor temizlenebileceği bir dokudur. Dişlerinizle beraber dilin yüzeyinin ve bilhassa arka kısmının fırçalanması kokuyu önlemek açısından önemlidir.