Her gün 1 diş sarımsak kalbi güçlendiriyor, vücut direncini artırıyor.
Tabii bu mucizevi etki, sağlıklı beslenme alışkanlığı olanlarda ortaya çıkıyor
Sağlıklı bir kalbe sahip olmanın yolu doğru beslenme alışkanlığı kazanmaktan geçiyor.
Bunun için işe yağı azaltmakla başlamak gerekiyor.
Ayrıca esmer tahılları tercih ederek posayı artırabilir, kurubaklagil, sebze ve balığa sofranızda yer açarak kalp damarlarınıza iyilik yapabilirsiniz.
Özellikle sarımsak tüketerek kalbinizi koruyabilirsiniz.
Uzmanlar, kalbi koruyup güçlendirecek bir beslenme reçetesi yazdı...
HER GÜN 1 DİŞ SARIMSAK : Sarımsak; içindeki besin öğelerinden dolayı damar içinde pıhtılaşmayı engelleyerek, koroner kalp hastalıkları oluşma riskini azaltır.
Her gün 1 diş sarımsak tüketilmelidir.
BALIKTAN ŞAŞMA : Balık ve balık yağı, damar içi tıkanıklığının azalmasında etkilidir.
İçeriğindeki Omega-3 yağ asitleri yüksek antioksidan özelliğindedir.
Gut hastalığınız, ürik asit yüksekliği veya böbreklerinizle ilgili herhangi bir rahatsızlığınız yoksa balığı, ızgara, buğulama, füme şeklinde istediğiniz kadar tüketebilirsiniz.
Çiftlik balıklarını, içerdiği organik olmayan maddelerden dolayı sık tüketmeyin.
ESMER TAHIL : Yulaf, çavdar ve tam buğday ununun; B ve E vitamini içeriklerinden dolayı kalp hastalıklarını önleyici özellikleri vardır.
ÇAYIN YEŞİLİ MAKBUL : Yeşil çayda bulunan polifenoller, antioksidan özelliği nedeniyle kalp hastalıklarının engellenmesinde etkili oluyor.
Siyah çay ve kahve yerine; yeşil çay, adaçayı gibi bitki çaylarını içebilirsiniz.
ÜZÜMÜN KIRMIZISI OLSUN : Kırmızı üzüm; içeriğindeki antioksidanlardan dolayı, kalp hastalıklarında olumlu etkisi vardır.
Çekirdekli kuru kırmızı üzüm tüketilmeli.
GÜNDE 1 KAŞIK KETEN TOHUMU : Doymamış yağ asitleri, potasyum, posa, E vitamini ve Omega-3 içeren keten tohumunun; bu sayede kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi bulunuyor.
Her gün 1 çorba kaşığı keten tohumunu yoğurt ve çorba gibi besinlerin içine katarak tüketebilirsiniz.
KOLESTEROLE KARŞI POSA : Beslenmenizde, posalı besinlerin tüketimlerinin arttırılması, kan kolesterol seviyelerinin düzenlenmesinde yardımcı olur.
FINDIK, BADEM : Ceviz, fındık ve badem; yüksek antioksidan özelliği olan Omega-3 ve E vitamini ile magnezyum ve posa içerir.
DOMATESSİZ OLMAZ : Domates ve karpuz, antioksidan özelliği olan likopeni yüksek oranda içerir.
Yapılan araştırmalarda da bu besinlerin kalp hastalıkları oluşum riskini azalttığı görülmüştür.
BUNLARI YİYİN : Elma-armut gibi kabuklu yenilebilen meyveleri soymadan tüketin.
Meyve, sebze ve salata tüketiminizi arttırın, günde en az 2-4 porsiyon yemeye özen gösterin.
Haftada 1-3 kez kuru baklagil yiyin.
Pirinç yerine bulgur pilavı tüketin.
Meyve suyu değil, meyvenin kendisini tercih edin.
Kepekli, çavdar ve yulaf ekmeğine alışın.
BUNLARDAN KAÇININ : Kuyruk yağı, iç yağı, tereyağı, margarin ve katı yağlar.
Kaymak, krema, yoğunlaştırılmış süt tozu.
Karides, havyar, kalamar gibi deniz ürünleri, ördek, kaz eti.
Aşırı yağlı börek, kek, yaş pasta, çörek, kurabiye gibi besinler.
Sigara ve alkol. n Hazır gıdalar (çorbalar, et suları vb.)
Kızartılmış ve kavrulmuş besinler (et, hamur işi, sebze gibi...)