KADIN

Neden Aşık Oluyoruz?

Neden Aşık Oluyoruz?

Aşık olduğumuzda hayatımızda ki her şey değişir. Tüm alışkanlıklarımız, düşüncelerimiz hatta kendimiz bile. Aşkın tarihinin insanın ilk oluşumuna kadar vardığını bilsek de bilim adamları aşk hakkında bazı soruları ne yazık ki yanıtlayamıyorlar.

Bilim adamları aşık olduğumuzda beynimizde östrojen ve testosteron hormonunun, çeşitli, kimyasal tepkimelerin, seks dürtüsünün harekete geçtiğini biliyorlar. Aşık olduğunuzda kalbin hızlı çarpması, yüzün kızarması ve ellerin titremesi salgılanan dopomin, noradrenalin ve feniletilamin nedenlidir.

Genelde madde ve ilaç bağımlılarında hızla salgılanan dopamin hormonu yoğun mutluluk ve bağımlılık yaratan bir hormondur. Noradrenalin, adrenalin ile aynıdır. Heyecan, mutluluk ve kalp çarpıntısı bu hormonla alakalıdır. Aynı zamanda dikkat verme, hafızanın güçlenmesi, uykusuzluk ve hiperaktif olmayı sağlar.

Bu iki hormon yani dopamin ve noradrenalinin birlikte salgılanması yoğun mutluluk, sevinç, uykusuzluk, iştahta azalma ve artan dikkate neden olmaktadır.

Tıp dilinde bu iki hormonun birlikte salgılanmasına aşk iksiri deniliyor. Hatta aşık olanların beyinleri incelendiğinde beynin bazı bölgelerinde kanın çok daha fazla olduğu ortaya çıkmıştır.

Aşık olan kişilerin beyninde yapılan incelemelerde mutluluk hormonu olan seratonin azlığıda dikkat çekicidir. Bilim adamları genelde obsesif kompülsif bozukluk olan insanlarda genelde seroronin azdır. Bu nedenle bu insanlar takıntılı şekilde aynı hareketleri yaparlar.

İşte, aşık olduğunuzda o kişiyi aklınızdan çıkaramamanız ve ona takıntılı olmanızın nedeni de budur.

Aşık olduktan bir süre sonra o kişiye şiddetli şekilde bağlanabilirsiniz. Bunun nedeni ise, oksitosin ve vazopresin hormonudur. Oksitosin hormonu diğer insanlarla olan ilişkileriniz de sağlıklı kılan bir hormondur. Bu iki hormon sarılma ve cinsel temasla hızla artar. Yeni bebek doğuran annelerin bebeğini emzirirken bu hormon çok fazla salgılanır.

Bu nedenle anne ve bebek arasında bağlanma artar. Vazopresin hormonu, erkeklerde diğer erkeklere karşı salgılanan sosyal davranışları ve saldırganlıkları yapan hormondur. Bu nedenle erkekler sarıldığında ve yakın temasa girdiğinde bu hormon salgılanır.