Şaka değil gerçek! Öyle bir özelliği var ki! Bu meyveyi yiyenler...
İnanılacak gibi değil! Bu meyveyi yiyenler sakinleşiyor!
Çarkıfelek ailesine ait olan ve bilimsel adı Passsiflora edulis olan meyve uykusuzluk durumlarında, stres, anksiyete ve depresyon gibi psikolojik olumsuzluklarda serotonin seviyesinde yükselme sağlayan doğal bir sakinleştiricidir.
Fazla kilo, yaygınlaşan diyabet, kalp damar hastalıkları, kanser gibi pek çok hastalıkla mücadele çabası kişilerde artan oranlarda anksiyete, depresyon ve strese neden olmaktadır. Psikoloji obeziteyi, obezite de psikolojiyi kötü etkileyerek sağlığı olumsuz noktalara götürmektedir.
Hastalıklarla mücadelede önemli olan hastalık oluşmadan tedbir almak olmalıdır. Bu tedbirler arasında mutluluk hormonu (serotonin) seviyesinin yükselmesini sağlayan besinlerle beslenerek moralimizi yüksek tutma olmalıdır. Lif oranı yüksek, vitamin-mineral yönünden zengin bir beslenme planı uygulanmalıdır. Aktif bir yaşamla daha zayıf bir bedene sahip olarak sağlıklı kalabilmek mümkündür.
İşte bu noktada tropikal bir meyve olan 'TUTKU MEYVESİ' ya da bir diğer ismiyle 'ÇARKIFELEK 'ten faydalanabiliriz.
Çarkıfelek ailesine ait olan ve bilimsel adı Passsiflora edulis olan tutku meyvesi uykusuzluk durumlarında, stres, anksiyete ve depresyon gibi psikolojik olumsuzluklarda serotonin seviyesinde yükselme sağlayan doğal bir sakinleştiricidir. Serotonin yükselmesi mutluluk hissini artırmaktadır.
Bitkisel tedavilerle yapılan stres yönetiminde, sakinleştiricilerde, bu meyvenin özlerinden yararlanıldığı düşünüldüğünde meyvenin doğal olarak tüketilmesi önerilmektedir.
Diyet lifi sağlıklı beslenmenin önemli bir bileşeni olarak kabul edilir. Tutku meyvesi 100 gr da 10.4 gr lif içerir. Bu değer günlük lif ihtiyacının %27 si gibi yüksek bir değeri karşılamaktadır.
Ağustos 2012 de Amerika Illinois Üniversitesinde yapılan bir başka çalışmada da sindirim sisteminden sindirilmeden geçen liflerin bağırsakların çalışmasını düzenleyerek tip 2 diyabet, hiperkolesterolemi, hiperlipidemi gibi kardiyovasküler hastalıkları ve kolon kanserini önlemede yardımcı olduğu tespit edilmiştir.
100 gr Tutku meyvesi 97 kalori ve 30mg C vitamini içeriyor. Bu değer günlük C vitamini ihtiyacının yarısını A vitamini ihtiyacının da %43 ünü karşılamaktadır. Bu değerler A ve C vitamininin antioksidan gücü nedeniyle tutku meyvesini değerli kılmaktadır.Bu etkisiyle bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir.