Sakız çiğnerken bir daha düşünün. Ölüme kadar götürebiliyor. Haberin detayları galerinin devamında..
Sakız yutmadan bir kez daha düşünmek gerekiyor. Yanlışlıkla yutulan sakızlar, vücuttan 10 yılda atılıyor. Küçük çocuklar içinse tehlike daha büyük.
Yutulan sakız, sindirim sisteminde tam olarak10 yıl kalıyor. Bu olay bağırsaklarda ciddi değişikliklere neden olabiliyor. İçeriğine bakıldığında lezzetli ama hazmı zor karışımlardan oluştuğu için bunun olması mümkün.
Tıp kitapları da yutulan sakızların birçok probleme neden olduğunu hakkında yazılar yazıyor. Pediatrics'de 1998 yılında çıkan bir makalede , üç farklı vakayı en kötü örnekler olarak sıralanıyor.
İlki, 2 yaşından beri sakız çiğnemeyi çok seven 4,5 yaşındaki bir erkek çocuğunun vakasını anlatıyor. Çocuğun ailesi duruma müdahale ettiğinde çocuk, sakız adedini yediye çıkarmıştı. Doktorlar, çocuğun boğazını tıkayan kütleyi elle çıkarmak mecburiyetinde kaldılar.
İkinci vaka da, yine 4 yaşında olan gün içinde çok sık sakız tüketen bir çocukla alakalı. Bir sonraki sakızı çiğneyebilmek için çiğnediklerini yutan çocuğun midesinde farklı sakızlardan meydana gelen çok renkli bir kütle oluştu ve doktorların acil olarak müdahalesi gerekti.
'ARABA LASTİĞİ'NDEN SAKIZA: Ntvcnbc'nin yaptığı haberine göre Bunlar, milyonlarca vakadan sadece üçü. Yüzyıllardır, çiğnenen sakızlar yanlışlıkla yutulabiliyor. İncelenen katran birikintileri ise sakızın ilk olarak, milattan önce 7000 yılında Kuzey Avrupa'da özellikle de 6-15 yaş arasında çiğnendiğini açıklıkla gösteriyor.
Eski Yunanlıların nefeslerini tazelemek maksadıyla ağaçlardan elde ettikleri sakızı baharatlayarak çiğnedikleri biliniyor. İngiliz kolonileri ise Amerika'ya yerleştiklerinde de kıtanın yerlilerinden bu geleneği devralıyor.
Sakızın modern haline kavuşmasıyla birlikte bir mühendislik hatası sonucu oluşuyor. 19. yüzyılda ağaçtan elde edilen lateks adındaki madde, lastiğe eşdeğer bir madde olarak görülüyor.
1869 yılında Meksika'nın sürgünde olan eski başkanı Antonio López de Santa Anna, Thomas Adams'a bu görevi veriyor.
Fakat bir sorun oluşur ve proje başarısızlıkla sonuçlanır. Ancak, Adams'ın adı bu madde ile birlikte anılır.
Madde, araba lastiklerinde kullanılamasa da çeşitli dikkat çekici özllikleri vardır. Bu madde kuruduğunda su içinde çözülmez ve tam bir plastiktir.
Adams, 1871 yılında uzun süre çiğnenebilen ve parafin ile tatlandırılmış olan lezzetli bir sakız üreterek patentini alır. Wrigley ise sakızı bugünkü olan ününe kavuşturur.