Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı’nın, kayıt dışı ekonomi ile mücadele çerçevesinde uygulamaya koyduğu ‘Alo 170 İhbar Hattı’ patronların adeta kabusu haline geldi.
Sigortasız olarak çalışan binlerce işçi, patronlarını Alo 170 aracılığı ile ihbar etti. Hatta gelen ihbarları tek tek değerlendirmeye alan SGK Başkanlığı ise, incelemeler sonucunda binlerce patrona ‘milyonlarca liralık’ idari para cezası kesti.
SGK verilerine göre, kayıtdışı ekonomi ile mücadele kapsamında son bir yıl içinde yapılan çalışmalar sonucunda, toplam 170 bin 392 sigortasız işçi tespit edildi. Yine aynı dönemde, 20 bin 672 işyerinin de tecilsiz olduğu yani kaçak olarak çalıştığı belirlendi.
Yapılan denetimlerde, 170 bin işçiyi tescilsiz olarak çalıştıran işverenlerin 103.7 milyon liralık primi kaybına yol açtığı saptandı. SGK, aynı işverenlere, 210.2 milyon liralık idari para cezası kesti. SGK, kayıt dışı olarak çalışan 170 bin işçinin tespit edilmesinde, kamu kurumlarından gelen bilgi ve belgelerin yanı sıra, ihbar hattına gelen bilgilerden de faydalandı.
Sigortasız 12 bin işçi yakalandı
Bu çerçevede, ihbar hattına gelen binlerce şikayetin değerlendirilmesi sonucunda 12 bin 661 işçinin sigortasız olarak çalıştığı saptandı. Yine aynı hatta gelen ihbarlar sonucunda bin 730 işyerinin de tescilsiz olarak faaliyet gösterdiği belirlendi.
Sosyal Güvenlik Kurumu kaynakları, yaptıkları açıklamada, Alo 170 İhbar Hattı’nı daha çok, sigortalı çalışan kişiler tarafından kullanıldığını bildirdiler. Hatta, en fazla işçilerden bildirim geliyor. Yani sigortası yapılmayan işçi kısa bir süre sonra, işyerini ihbar ediyor. Veya, aynı işçi ihbarı bir başka arkadaşını yaptırıyor. Yetkililerin verdiği bilgiye göre, ihbar hattına gelen şikayetler arasında rakip firmaların birbirleri hakkında yaptığı ‘şikayet başvuruları’ da bulunuyor. Yetkililer, bazı ihbarların da, şirket ortakları tarafından yapıldığını kaydettiler.