Yaşam

Yeni ehliyet için ne yapmak gerekiyor?

Emniyet Genel Müdürlüğü, 1 Ocak itibarıyla yenilenmesi işlemlerine başlanan sürücü belgeleri için vatandaşların işlemlerini kolaylaştırmak amacıyla online randevu sistemini devreye soktu. YENİ EHLİYETLER NEREDEN, HANGİ BELGELERLE, KAÇ LİRAYA DEĞİŞTİRİLECEK?

Emniyet Genel Müdürlüğü, 1 Ocak itibarıyla yenilenmesi işlemlerine başlanan sürücü belgeleri için vatandaşların işlemlerini kolaylaştırmak amacıyla online randevu sistemini devreye soktu.

Eski tip sürücü belgeleri, 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle yeni tip sürücü belgeleri ile değiştirilmeye başlandı.

Ehliyet değişikliği işlemine hemen başvurabilirsiniz. Yapmanız gereken sadece şunlar;

Ehliyet değişikliği işlemine hemen başvurabilirsiniz. Yapmanız gereken sadece şunlar;

Sürücü belgesi sahipleri Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ait "surucurandevu.egm.gov.tr" adresinden randevu talebinde bulunabililirsiniz.

İl ve ilçe trafik tescil birimlerinde yeni tip sürücü belgesi işlemleri bu yolla gerçekleştirilecek.

Ehliyet randevu ekranı açıldığında yapacağınız işlem türü ile yaşadığınız şehri seçmeniz isteniyor.

Ardından da önünüze ehliyet randevusu için uygun olan yerler listeleniyor. Ehliyet değişimi randevu başvuru ve iptal için surucurandevu.egm.gov.tr adresine girmeniz gerekiyor.

Yeni sürücü belgeleri için vatandaşlardan, tek hekimden alınan "sürücü olur" raporu alınması şart...

Yeni sürücü belgesi almak için 6 ay içinde çekilmiş 1 det biyometrik fotoğraf gerekiyor.

Bunun yanında randevu alınan emniyet birimine gidip parmak izi vermek gerekecek.

EHLİYET DEĞİŞTİRME ÜCRETİ NE KADAR? Türkiye'de yaklaşık 24 milyon ehliyet bulunurken, bunlar 15 lira karşılığında yenileriyle değiştirilecek. İşlem yapılmadan önce sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ile hizmet bedeli olan 15 liranın anlaşmalı bankalara yatırıldığını gösteren "ödendi" belgesi istenecek.

EHLİYETLERİN GEÇERLİLİK SÜRELERİ NE KADAR? Minibüs,Otobüs, Kamyon ve çekici sınıfı ehliyete sahip olanlar, Her 5 yıl da bir, Motosiklet, Otomobil, Traktör ve iş makinesi sınıflarında belge sahibi olanlar ise 10 yılda bir belgelerini yenileyecekler. Bu durum kamu oyunda sert eleştirilere maruz kalsa da, Bu durumun sürücüleri sağlık yönünden, sürücü olmaya halen elverişli olup olmadığını kontrol etmek amacı ile planlandı.

Ehliyetler, bu sürenin sonunda, sürücü sağlık kontrolünden geçirilerek yeniden düzenlenecek.

YENİ TİP SÜRÜCÜ BELGELERİ 84 ÜLKEDE KULLANILABİLECEK Yeni tip sürücü belgesini alan sürücüler trafik konvansiyonuna üye 84 ülkede araç kullanabilecek.

POSTAYLA TESLİM EDİLECEK Yeni tip ehliyetler tek basım merkezinde basılıp sü

KİMLER ADAY SÜRÜCÜ OLACAK? İlk defa sürücü belgesi alanlar ile herhangi bir sebep ile sürücü belgesi iptal edilmiş olup da yeniden sürücü belgesi almak isteyenler. Belgenin alındığı tarihten itibaren 2 yıl boyunca aday sürücü statüsünde olacaklar.

SENEYE NÜFUS MÜDÜRLÜKLERİNDEN ALINACAK Meclis'te bekleyen yeni yasa tasarısı ile ehliyet verme işlemleri 1 yıl içinde Emniyet Genel Müdürlüğü yetkisinden alınarak nüfus müdürlüklerine devredilecek. Ancak hükümet isterse bu süreyi uzatabilecek.

KAÇ ADET EHLİYET SINIFI OLACAK? Eski ehliyet sisteminde 9 olan sınıf sayısı, yeni ehliyetler’de 17 sınıfa çıkıyor. Otomobil ve kamyonet kullanmak için B, kamyon ve çekici kullanmak için C, minibüs kullanmak için D1, minibüs ve otobüs kullanmak için D sınıfı ehliyete ihtiyaç duyulacak.

Lastik tekerlekli traktör kullanacaklar F, iş makinesi kullanacaklar ise G sınıfı sürücü belgesi almaları gerekiyor. B sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 3 bin 500 kilogramı geçmeyen römork içeren birleşik araçları kullanmak içi “BE” sınıfı ehliyet istenecek. Azami yüklü ağırlığı 3 bin 500 kilogramın üzerinde olan ve 7 bin 500 kilogramı geçmeyen kamyon ve çekiciler için C1 sınıfı ehliyet gerekecek.

C sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römork veya yarı römorktan oluşan birleşik araçlar için “CE” sınıfı ehliyet istenecek. İki, üç ve dört tekerlekli motorlu bisikletler için M, silindir hacmi 125 santimetreküpü, gücü 11 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,1’i geçmeyen sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosiklet ile gücü 15 kilovatı geçmeyen 3 tekerlekli motosikletler için A1 sınıfı ehliyet gerekecek.