İSTANBUL (AA) - Garanti BBVA ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER), Cumhuriyetin yeni yüzyılına girerken ekonomik gelişmenin, kalkınmanın ve toplumsal refahın artmasında önemli yeri olduğuna inandığı kadın girişimcilerle birlikte önümüzdeki 10 yılı şekillendirecek başlıklara odaklandığı Cumhuriyetin 100. Yılı Kadın Girişimci Zirvesi'ni gerçekleştirdi.

Bankadan yapılan açıklamaya göre, Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ ve KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Esra Bezircioğlu'nun konuşmalarıyla başlayan zirveye, Boyner Grup Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Boyner "Toplumsal Kalkınmanın İtici Gücü Kadın Girişimciler" başlığında konuk konuşmacı olarak katıldı.

Zirvede, FutureBright Kurucusu Akan Abdula moderatörlüğünde gerçekleşen "Ya Sonra?" başlıklı panelde Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz yeşil gelecek, Tabit Akıllı Tarım Teknolojileri Kurucu Ortağı Tülin Akın gelecek için akıllı tarım ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Çağla Gül Şenkardeş yarının teknolojileri alanındaki deneyimlerini paylaştı.

"Geleceğe Yön Veren Kadın Girişimciler" panelinde Yekta Kopan, Insider Üst Yöneticisi (CEO) ve Kurucu Ortağı Hande Çilingir ile başarılı bir girişimin ilham verici hikayesi üzerine sohbet etti. Zirvenin kapanışında ise BigChefs Kurucu Ortağı Gamze Cizreli "Gelecek Sensin" temalı konuşma yaptı.

- "Temennimiz kadınlar için yüzde 100 eşitliğin sağlandığı bir dünyada yaşamak"

Açıklamada zirvedeki açılış konuşmasına yer verilen Garanti BBVA Genel Müdürü Baştuğ, kadınların başarılarıyla öne çıkması ekonomik ve toplumsal açıdan yaşamsal önem taşıdığını belirtti.

Baştuğ, "Burada anahtar unsurun kadınların girişimcilik yoluyla güçlendirilmesi olduğuna inanıyoruz. Ülkemizde bu konuda önemli çalışmalar yapılmasına rağmen kadın girişimci oranı 17 yılda yüzde 5'lerden ancak yüzde 14'lere ulaştı. Temennimiz kadınlar için yüzde 100 eşitliğin sağlandığı bir dünyada yaşamak. Garanti BBVA olarak, ekonomik değer yaratan, risk alan, kendi ayakları üzerinde duran kadın girişimcileri desteklemek amacıyla 2006'da Kadın Girişimci Programını başlattık. Bütünsel desteklerimizi finansman sağlama, cesaretlendirme, eğitim ve yeni pazarlara açılma olarak dört ana başlıkta topladık. Son beş yılın rakamlarına baktığımızda kadın girişimcilere sağladığımız finansman desteği 150 milyar TL'yi aştı. Bu rakamı bir başlangıç seviyesi alıyoruz. Bundan sonra da kadın girişimcilere finansman desteğimiz katlanarak artmaya devam edecek." ifadelerini kullandı.

Günümüzde kadın girişimcilikten bu kadar yüksek sesle bahsedilmesinde, farkındalık oluşturulmasında banka olarak cesaretle yola çıktıklarını kaydeden Baştuğ, yaklaşık 20 yıl önce üstlendikleri öncü rolün bir etkisi olduğuna inandıklarını aktardı.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Başkanı Türkiye'ye geliyor Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Başkanı Türkiye'ye geliyor

Baştuğ, "Yeni yüzyılda kadınların girişimcilik ekosistemindeki önemini ve onları bekleyen fırsatları anlattığımız Cumhuriyetin 100. Yılı Kadın Girişimci Zirvesi'nde önümüzdeki 10 yılda öne çıkacak konularda alanında uzman isimler değerli bilgiler paylaştı. Tarım, sürdürülebilirlik ve teknoloji gibi önemli alanlarda kadın girişimcileri bekleyen fırsatlar irdelendi. Konfor alanından çıkan kadın girişimciler geleneksel iş modelleri yerine yenilikçi ve dünyaya olumlu etki edecek işlerin peşine düşmüş durumda. Biz de kadınlardan ilham alarak bugünkü zirvede bu 3 alanın geleceğini mercek altına aldık." açıklamasında bulundu.

- "Kadın girişimciliğini yaygınlaştırmak için kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz"

KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Bezircioğlu da konuşmasında Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılının, geride kalan zaman içinde sağlanan ilerlemenin bir muhasebesini yapmak, sorunları tespit etmek ve ikinci yüzyılda bu ilerlemenin nasıl hızlandırılacağını düşünmek için bir fırsat sunduğunu ifade etti.

Bezircioğlu, bugün ülkede kadının ekonomik, siyasi ve toplumsal yaşamda hak ettiği yerini aldığını söylemenin mümkün olmadığının altını çizdi. Sadece kadın girişimciliğinde değil, hayatın her alanında kadınların erkeklerle eşit koşullarda ve eşit sayılarda yer alamadığını bildiğine değinen Bezircioğlu, kadın girişimciliğinin de tek başına ilerleme kaydedilecek bir alan değil, kadının her alanda güçlenmesine paralel olarak ilerleme sağlayabilecek bir alan olduğuna dikkati çekti.

Bezircioğlu, KAGİDER olarak 21 yıldır kadın girişimciliğinin yaygınlaşması için çalıştıklarını anımsatarak şunları kaydetti:

"Bunun için tüm paydaşlarımızla, kamu yönetimiyle, Garanti BBVA gibi iş dünyamızın değerli temsilcileriyle iş birliği içinde birçok proje ve çalışmayı hayata geçiriyoruz. KAGİDER kurulduğunda yüzde 4 civarında olan kadın girişimci oranı bugün yüzde 14 ise bunda bizim de bir payımız olduğuna inanıyorum. Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran ve bizlere 'çağdaş uygarlık seviyesine ulaşma' hedefini veren Mustafa Kemal Atatürk, kadınlar olmadan bu hedefe ulaşılamayacağını bilen büyük bir liderdi. Şu gerçek yüz yıl önce de ortadaydı, bugün de ortada: Nüfusumuzun yarısını oluşturan kadınların enerjisini, potansiyelini ve dinamizmini hayata geçirmeden Türkiye'nin çağdaş uygarlık seviyesine ulaşması, sürdürülebilir bir kalkınmayla müreffeh bir ülke olması mümkün değildir. Bize düşen Atatürk'ün gösterdiği yolda ilerlemektir. KAGİDER olarak Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında kadın girişimciliğini yaygınlaştırmak, kadını her alanda güçlendirmek, onun gücünü ve sesini daha çok duyurmak için kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz."

Kaynak: aa