GAZZE (AA) - Gazze Şeridi'ndeki kanser hastaları, İsrail ordusunun Filistin-Türkiye Dostluk Hastanesi'ni 21 Mart'ta havaya uçurması sonrası tedaviye ulaşmakta büyük bir sıkıntı çekiyor.
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından 2011-2017 yılları arasında Gazze Şeridi'ni kuzey-güney hattında ikiye bölen Netzarim Koridoru üzerinde inşa edilen Filistin-Türkiye Dostluk Hastanesi'ne yapılan saldırı kanser hastaları için büyük bir boşluk oluşmasına neden oldu.
Daha önce Filistin-Türkiye Dostluk Hastanesi'nde tedavi olan hastalar, imkanları kısıtlı ve ulaşımı zor olsa da Han Yunus'taki Gazze-Avrupa Hastanesi'ne yönelmek zorunda kaldı.
İmkanlar kısıtlı, ulaşım zor
Gazze-Avrupa Hastanesi Onkoloji Bölüm Başkanı Doktor Musa es-Sabah, "Gazze'deki onkoloji hastalarının şu an tek tedavi gördüğü yer Gazze-Avrupa Hastanesi." dedi.
Hastanede kanser hastalarının tedavisinde kemoterapi için gerekli ilaçlar ile tıbbi ekipman eksikliği yaşandığını kaydeden Sabah, hastaların kuzeyden güneye gelme konusunda da büyük sıkıntı çektiğini dile getirdi.
Filistin-Türkiye Dostluk Hastanesi, kanser hastaları için en önemli hastaneydi
Hastanede tedavi gören hastalardan Halid Salih, "Filistin-Türkiye Dostluk Hastanesi, saldırılar öncesine kadar deneyimli doktor kadrosuyla kanser hastaları için Gazze'deki en önemli hastane idi." diye konuştu.
"Saldırılar öncesinde bile hastanenin durumunun iyi olmadığını, bazı doktorlar ile hemşirelerin İsrail tarafından alıkonduğunu, ilaçlarda sıkıntı yaşandığını" söyleyen Salih, Gazze-Avrupa hastanesinin akıbetinin de Filistin-Türkiye Dostluk Hastanesi gibi olmaması temennisinde bulundu.
Salih, kanser hastalarının yurt dışına çıkıp tedavi olması gerektiğini, bazı ilaçların Gazze'de bulunmadığını ancak sınır kapıları kapalı olduğu için bunun mümkün olmadığını dile getirdi.
Kanser hastası çocuğun annesinden çağrıKanser hastası Samir Hamza Muhammed Usfur'un annesi ise oğlunun yaşadığı bir sağlık sorunu sonrasında yapılan testlerde kan kanseri olduğunun anlaşıldığını ifade etti.
"Oğlumda dalak yırtığı ve trombositopeni var ve bağışıklığı sıfır. Kız kardeşi ve erkek kardeşi de öldü. Tek başına kaldı." diyen anne Dünya Sağlık Örgütü'ne ve Filistin Sağlık Bakanlığı yardım çağrısında bulundu.
İsrail'in Filistin-Türkiye Dostluk Hastanesi'ne yönelik saldırılarıToplam 33 bin 400 metrekarelik kapalı alanda birbiriyle bağlantılı 8 blok, 4 ameliyathane, yoğun bakım üniteleri, laboratuvarlar ve 180 odadan oluşan Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi, İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de uyguladığı soykırımdan nasibini almıştı.
Gazze Şeridi'nde onkoloji ünitesine sahip tek hastane olan Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi, İsrail ordusu tarafından askeri üs olarak kullanılmış, hastanenin içine ve çevresine çok sayıda askeri araç konuşlandırılmış, yapı sağlam kalsa da içindeki ekipmanlar büyük zarar görmüştü.
İsrail ordusu son olarak 21 Mart'ta Hamas'ın askeri amaçla kullandığı iddiasıyla hastaneyi patlayıcı döşeyerek hedef almıştı.
Muhabir: Gülşen Topçu