İSTANBUL (AA) - Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tuncer Güney, havaların soğumasıyla birlikte okullarda oluşabilecek adenovirüse bağlı konjonktivit (göz iltihabı) hastalığına karşı uyarıda bulundu.
Hastane açıklamasına görüşlerine yer verilen Op. Dr. Tuncer Güney, okulların açılması ve havanın soğuması ile birlikte kapalı ortamlarda uzun süre vakit geçirilmesinin viral hastalıkların artmasına neden olduğunu belirtti.
Enfeksiyöz konjonktivitler arasında adenoviral konjonktivit salgınının uzun süreli ve en bulaşıcı tipi olduğunu belirten Güney, "Genellikle belirtiler bir anda başlar ve grip/nezle gibi üst solunum yolu hastalıkları ile birliktelik gösterir. Aile içi, toplu taşıma, okul, kreş, hastane ve yurt gibi yerlerde hızla yayılım gösterir." ifadesini kullandı.
Halk arasında kırmızı göz hastalığı olarak da bilinen konjonktivit vakalarının sayısında son haftalarda yüksek bir artış olduğuna aktaran Güney, şunları kaydetti:
"Çocuğunuzun gözünde kızarıklık, kanlanma, göz kapaklarında şişlik/ödem, sulanma, çapaklanma, yanma, batma, ağrı, kirpiklere yapışan iltihap, beyaz zar oluşumu, ışığa karşı hassasiyet, gece boyunca gözde akıntı ve nadiren de olsa gözden kan gelmesi oluyorsa zaman kaybetmeden bir hekime başvurun. Virüs bulaştığı yüzeylerde haftalarca kalabiliyor. Her hastalık gibi adenoviral konjonktivit de kişiden kişiye farklı şiddette ve sürelerde seyrediyor. Çoğunlukla 1 ila 2 haftada hastalar sorunsuz iyileşiyor ama bazı hastalarda kornea tutulumuyla tablo ağırlaşarak 1 ila 3 ay kadar sürebiliyor ve görme kayıplarına neden oluyor.
Tüm dünyada ve ülkemizde koronavirüs vakalarında artış görülmekte. Kovid-19 pandemisi sonrası gevşetilen önlemler adenoviral konjonktivit, Omicron varyantı (Eris alt grubu) ve diğer viral konjontivitlerin görülme sıklığında bir artışa neden olabilir. Koronavirüs varyantı Omicron alt grubu Eris daha bulaşıcı olmasına rağmen yarattığı enfeksiyon daha hafif seyrediyor. Bu varyantın da önceki varyantlar gibi sıklıkla konjonktivit daha seyrek olarak üveit ve retina vasküler hastalıklarına sebep olma potansiyeli var."