Ekonomi

İsdemir, 54'üncü kuruluş yıl dönümünü kutluyor

İSTANBUL (AA) - Hatay'da 1970 yılında temeli atılan İskenderun Demir ve Çelik AŞ (İsdemir), 54'üncü yaşına girdi.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, İsdemir, kurulduğu günden bu yana yarattığı ekosistem ile İskenderun'un yanı sıra Türkiye ekonomisine de çok önemli katkılar sağlıyor.

"Çevreye duyarlı üretim" ilkesi doğrultusunda karbon ayak izini azaltacak çalışmalar da gerçekleştiren İsdemir, sanayi ve kalkınmanın ana unsurlarından demir-çelik sektörünün dünyadaki en önemli temsilcilerinden biri olma özelliğini taşıyor.

Modern üretim tesisleri, çevre dostu teknolojileri ve yüksek kaliteli ürünleri ile demir-çelik sektöründe öncü bir rol üstlenen İsdemir, yaklaşık 5,8 milyon ton/yıl sıvı çelik, 3,5 milyon ton/yıl yassı ürün, 0,6 milyon ton/yıl kangal ve 2,5 milyon ton/yıl kütük nihai ürün kapasitesine sahip. Kütük, kangal, sıcak rulo ve slab üretimi gerçekleştirilen İsdemir'de, kok kömürü, oksijen, azot, argon, amonyum sülfat, granüle cüruf, katran ve benzol gibi yan ürünler de elde ediliyor.

Yeşil dönüşüm adımlarını şekillendirdiği Net Sıfır Yol Haritası'nı 2024 yılında Erdemir ile birlikte açıklayan İsdemir, 2050'de net sıfır emisyona ulaşmayı hedefliyor.

Erdemir ve İsdemir, 2030 yılına kadar, baz yıl olarak belirlediği 2022'ye göre ton başına karbon emisyonunu yüzde 25, 2040 yılına kadar yüzde 40 oranında azaltmayı planlıyor.

Erdemir ve İsdemir, üretilen ham çelik başına karbon emisyonlarını asgari yüzde 25 oranında düşürmek için 3,2 milyar dolarlık bir dönüşüm yatırımını 2030 yıl sonuna kadar hayata geçirecek. Söz konusu yatırımlar kapsamında yıllık 1 milyon 710 bin megawattsaat elektrik üretimi kapasiteli GES kurulumu da gerçekleştirilecek.

Net Sıfır Yol Haritası kapsamında yapılacak yatırımlar ile Erdemir ve İsdemir'in ham çelik üretim kapasitesi de 2030 yıl sonuna kadar 13 milyon tona ulaşacak.

2024 yılında 79 milyon 500 bin dolarlık yatırım ile 1 milyon 200 bin ton/yıl üretim kapasitesine sahip Vakum Altında Gaz Giderme Tesisi'ni devreye alan İsdemir, birinci "Yüksek Fırın" yatırımında ise montaj ve test çalışmalarına devam ediyor.