Genel

Trafik Hayattır ile Tohum Otizm Vakfı'ndan ortak proje

- "Güvenli Trafik Becerileri" projesiyle otizmli bireylerin trafikte karşılaşabilecekleri tehlikeleri fark etmeleri ve güvenli trafik becerilerini öğrenmeleri hedefleniyor

İSTANBUL (AA) - Otizmli bireylerin trafikte güvenliğini artırmak amacıyla Trafik Hayattır ile Tohum Otizm Vakfı işbirliğiyle "Güvenli Trafik Becerileri" projesi, hayata geçirildi.

Doğuş Otomotiv'den yapılan açıklamaya göre, şirketin sosyal sorumluluk faaliyetleri için kurduğu, trafikte güvenli davranışların benimsenmesini hedefleyen Trafik Hayattır platformu, 2004 yılından bu yana toplumu bilinçlendirme çalışmalarını sürdürüyor.

Bu kapsamda başlatılan son proje, otizmli bireylerin trafikte karşılaşabilecekleri tehlikeleri fark etmelerini ve güvenli trafik becerilerini öğrenmelerini sağlamak amacıyla Tohum Otizm Vakfı işbirliğiyle hayata geçirildi.

Proje çerçevesinde hazırlanan "Otizmli Bireyler İçin Güvenli Trafik Becerileri Eğitim Kiti", otizmli bireylerin temel trafik kurallarını öğrenmelerine yardımcı olacak. Kitte, 6 yaş itibarıyla her yaştan otizmli birey için görsel materyallerin yanı sıra konuşma güçlüğü yaşayan otizmli bireyler için iletişim kartları yer alıyor. Aileler ve öğretmenler için hazırlanan rehberler ve kontrol listeleri de bu materyalleri destekliyor.

Emniyet kemeri kullanımı, trafik ışıklarında güvenli geçiş, okul servisi güvenliği ve kask takma gibi temel trafik kurallarını kapsayan eğitimler, otizmli bireylerin yaya olarak veya toplu taşıma kullanırken daha güvenli hareket etmelerine katkı sunacak.

- Eğitimler başladı

Proje kapsamında üç büyük şehirde toplam 90 özel eğitim öğretmenine eğitimler verilmeye başlandı. İlk eğitim, Malatya Yeşilyurt'ta Milli Eğitim Müdürlüğü'nün destekleriyle 30 özel eğitim öğretmenine verildi. Eğitimler, İstanbul ve Konya illerinde devam edecek.

Türkiye'de 2 milyondan fazla otizmli birey olduğu tahmin ediliyor. Doğuştan gelen bir nöro-gelişimsel farklılık olan otizm, günümüzde her 36 çocuktan birinde görülüyor. Bu proje, otizmli bireylerin güvenli bir şekilde trafik içinde yer alabilmeleri için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.