Yeni Peugeot E-5008, "Altın Direksiyon" ödülüne layık görüldü Yeni Peugeot E-5008, "Altın Direksiyon" ödülüne layık görüldü

İSTANBUL (AA) - Anadolu Ajansının (AA) Global İletişim Ortağı olduğu e-ticaret fuarı WORLDEF ISTANBUL 2024, Yenikapı Etkinlik Alanı'nda devam ediyor.

Fuarda AA muhabirinin sorularını yanıtlayan İnan, 14 yıl önce kurulduklarını anımsatarak, şu an itibarıyla Türkiye'nin lider e-ticaret platformu olduklarını söyledi.

Türkiye'de 300 bin satıcılarının bulunduğunu dile getiren İnan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu 300 bin satıcının sattığı ürünlerin yüzde 80'i Türkiye'de üretiliyor ve bizim hayalimiz de Türkiye'de yakaladığımız başarıyı yurt dışına çıkartmak. Geçtiğimiz senenin başında toplam hacmimizin içinde yurt dışı oranı yüzde 5'ti. Şu an itibarıyla yüzde 25'lere kadar geldi. Önümüzdeki dönemde Türkiye dışında iyi bir büyüme fırsatı görüyoruz. Girdiğimiz bütün pazarlarda Türk ürünlerinin, Türk markalarının rekabetçi olduğunu düşünüyoruz . Bu hayali gerçekleştirmek için çalışmaya devam edeceğiz."

"Yapay zekanın e-ticaret sektörünü dönüştürdüğüne tanık oluyoruz"

Erdem İnan, yapay zekanın son dönemde getirdiği en büyük değişikliğin aslında üretici yapay zeka olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Bu ne yapıyor? Temelde, bir dilde yazılmış herhangi bir içeriği başka bir dile çeviriyor. Bu, video da yazı da görsel de olabilir. Karşıdaki müşterimizin çeviriymiş gibi hissetmeyeceği kalitede çevirebilmesi... Biz de bunu kullanıyoruz. Türkiye'deki satıcılarımızdan bazıları sadece Türkçe biliyor. Çok az yabancı dil bilme oranı var ve bu satıcıların yurt dışındaki müşterilere ürünlerini satabilmesi için şimdi Slovakça, Romence, Lehçe, Arapça, Almanca, İngilizce ve birçok farklı dilde çevirinin yapılması gerekiyor. Bu çevirileri yaparken teknoloji anlamında satıcılarımıza destek veriyoruz."

İnan, müşterilerden kendi dillerinde soru geldiğinde satıcının buna Türkçe cevap verebildiğini anlatan İnan, yapay zeka sayesinde Türk satıcının cevabının direkt müşterinin kendi diline çevrildiğini söyledi.

Öte yandan, verilere bakarak hangi coğrafyada hangi ürünlerin satılacağını tahminleyip satıcılara, "önümüzdeki bir ay içinde bu üründen 1000 tane satış yapacağını tahmin ediyoruz" dediklerini anlatan İnan, şöyle devam etti:

"Diyoruz ki; 'bu ürünün stokunu artır, bu üründen daha fazla üret, bu ürüne benzer ürünler üret'. Bu, satıcının tedarik zinciri verimliliğini çok ciddi oranda artırabiliyor. Yapay zekanın bu ve bunun gibi birçok alanda e-ticaret sektörünü dönüştürdüğüne tanık oluyoruz. Biz de bir teknoloji şirketi olarak bu yapay zekayla birlikte gelen yeni teknolojileri iş yapışımıza, iş verimliliğimize pozitif etki edecek şekilde kullanmaya gayret ediyoruz."

"Bölgenin en büyük teknoloji şirketi olma hayalindeyiz"

Trendyol CEO'su İnan, Trendyol'un yanı sıra ikinci el ürünlerin satıldığı Dolap isimli platformda yaklaşık 2 milyon bireysel satıcının bulunduğunu belirterek, Dolap uygulamasının hem ev ekonomisine katkı yaptığını hem de aynı ürünün birkaç defa farklı şekillerde kullanılmasını sağladığını anlattı.

Bu sayede yapılmış, hazırlanmış ve satılmış ürünler içinde döngüsel bir ekonomi yaratıldığını dile getiren İnan, şöyle konuştu:

"Bunun dışında içinde bulunduğumuz ekosisteme 'Sepette İyilik' gibi bütün STK'lerin ürünlerinin satıldığı ve bağış toplayabildiğimiz altyapıyla, 'Türkiye'nin Müzeleri' gibi tüm müzelerimizin hem ürünlerini sattığımız hem tanıtımlarını yaptığımız bir modelle ya da 'Yarının Köyleri' gibi köylerdeki lokal üretimi direkt olarak üreticiden son kullanıcıya hem Türkiye'de hem dünyada ulaştırdığımız modelle bulunduğumuz ekosisteme katkı sağlamayı temel amaç edindik. Bu yönde de ilerliyoruz."

İnan, Londra'dan Türki Cumhuriyetlere, Orta Doğu'dan Kuzey Afrika'ya kadar olan bölgenin en büyük teknoloji şirketi olma hayalini taşıdıklarını belirterek, 2028 sonunda bunu başarmayı hedeflediklerini vurguladı.

Erdem İnan, "Bunun için de gerekli yatırımları yapacağız ve merkezimiz, tabii ki Türkiye'de doğdu, Türkiye'de büyüdük, Türk ürünlerini ve markalarını satıyoruz. Bu bakış açımız da aynen devam ediyor olacak. Dolayısıyla içinde bulunduğumuz coğrafyada en büyük ve en büyük pozitif etki yaratan teknoloji şirketi olma hayalimiz var. Bu yönde de adımlarla ilerleyeceğiz." diye konuştu.


Muhabir: Mehmet Selçuk Güçlü,Emirhan Yılmaz

Kaynak: aa