Sağlık

Uzmanından ebeveynlere "çocuk denetimi" uyarısı

- Üsküdar Üniversitesi NP Etiler Tıp Merkezi'nden Uzman Klinik Psikolog Aybeniz Yıldırım: - "Çocukların her zaman denetim altında olması, takip cihazlarının, takip sistemlerinin, akıllı saatlerin, telefonlardaki uygulamaların, konum uygulamalarının kullanılması ve çocukların her zaman takip ediliyor olması, uzmanlar için çok önemli"

Uzmanından ebeveynlere "çocuk denetimi" uyarısı

İSTANBUL (AA) - Üsküdar Üniversitesi NP Etiler Tıp Merkezi'nden Uzman Klinik Psikolog Aybeniz Yıldırım, istismar olayları olmadan çocukların güvenliğinin nasıl sağlanması gerektiği konusunu değerlendirdi.

Tıp Merkezi'nden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Yıldırım, uzun zamandır çocukların güvenliğinin nasıl sağlanacağı ve istismarın ne şekilde tespit edileceği konularının çok fazla konuşulduğunu ifade ederek, "Çocukların her zaman denetim altında olması, takip cihazlarının, takip sistemlerinin, akıllı saatlerin, telefonlardaki uygulamaların, konum uygulamalarının kullanılması ve çocukların her zaman takip ediliyor olması, uzmanlar için çok önemli, çok kıymetli." ifadelerini kullandı.

Çocukların bu durumları tam olarak ifade edemediklerini, korkularından paylaşamadıklarını belirten Yıldırım, "Ya da tehdit altında olabiliyorlar. Bu tehditlerden çok fazla korkabiliyorlar. Bu yüzden aslında bizlere düşen en önemli nokta, çocukların o denetimlerini sağlayabilmek, bunu da çağımızda programlar üzerinden yapabiliyoruz. En temel noktamız bu olabiliyor." açıklamasını yaptı.

- "Kimsenin özel bölgelerine dokunulmamalı"

Çocuklara küçük yaşlardan itibaren bazı bilgilerin verilebiliyor olmasının önemine işaret eden Yıldırım, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Çocuklara özel bölgelerimiz nereler, kimsenin bu bölgelere dokunmaması gerektiği, bu şekilde oyunların olamayacağı, bu şekilde arkadaşlıkların kurulamayacağı, 'Ben senin amcan sayılırım, ben senin deden sayılırım' ya da farklı bir şekilde kendilerine yaklaşan kişilerin tanıyor olsalar bile bu noktalara dikkat edilmesi gerektiğinin vurgulanması çok önemli. Bu bilgiler bir kere verilip hayatımıza devam edeceğimiz bilgiler değil. Sık sık belli aralıklarla çocuklara bu bilgiler verilmeli, bilgilendirici hikayeler okunmalı ya da 'Böyle bir durum olsa ne yaparsın, şöyle bir durum olsa ne yapacağını biliyor musun?' gibi böyle paylaşımlar içinde olmamız gerçekten çok önemli."

Yıldırım, Çocukların davranışlarına çok dikkat edilmesi gerektiğini de kaydederek, çocuklar aslında çok iyi ifade edebildiklerini, çocuk öfkeli şekilde davranışlarda bulunuyorsa, oyun temalarında farklı oyunlar kurmaya başladıysa, resimlerinde bunu vurgulamaya çalışıyorsa, yetişkinlerin iyi birer gözlemci olması gerektiğini belirtti.

Bu tür olayların bedensel olarak zararlarının yanı sıra çocukların zihninde psikolojik olarak da çok fazla sonuçları olabildiğini aktaran Yıldırım, "Çocuklarla bu süreçleri, hazır olduklarında çalışmak çok değerlidir. Çünkü çocukların bu süreçleri, yaşadıkları görmezden gelindiğinde de ilerleyen yaşlarda, ilerleyen süreçlerde olumsuz etkileri olabiliyor." ifadelerini kullandı.

Yıldırım, bu tarzda eylemleri gerçekleştiren kişilerin yabancı kişiler olmadığı, tanıdık kişilerin olduğuna işaret ederek, "Bu yüzden de aslında 'Bu benim çocuğumun başına gelmez. Ben zaten tanıdığım, bildiğim kişilere yolluyorum' ya da 'Tanıdığım, bildiğim ortamlarda bulunmasına izin veriyorum' gibi düşüncelerde bulunmamalıyız. Her zaman çocuğumuzu bu bilgilerle, bu farkındalıkla yetiştirmeye özen göstermeliyiz." açıklamasında bulundu.