Genel

WikiLeaks'in kurucusu Assange, özgürlüğüne kavuşmak için "gazetecilik suçunu" kabul ettiğini söyledi

WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange, yıllar süren hapis sürecinin ardından adalet sistemi işlediği için değil "gazetecilik suçunu kabul ettiği için salıverildiğini" belirterek, ifade özgürlüğünün tehlikede olduğu eleştirisinde bulundu.

ANKARA (AA) - WikiLeaks internet sitesinin kurucusu Assange, yıllar süren hapis sürecinin ardından ilk kez kamuoyuna açıklamada bulundu.

Strazburg’taki Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisinde (PACE) konuşan Assange, "gazetecilik suçu işlediğini kabul ettiği için salıverildiğini" belirtti.

Assange, adalet sistemine işaret ederek "Açıkçası sistem işlediği için özgür değilim. Yıllarca hapis yattıktan sonra özgürüm çünkü gazetecilik suçunu kabul ettim." dedi.

ABD ile "casusluk suçunu kabul etmesi" karşılığında vardığı anlaşmanın ardından salıverilen Assange, "sonunda yerine getirilemeyen adalet yerine özgürlüğü seçtiğini" söyledi.

Assange, ABD ile yaptığı anlaşmada, ABD hükümetine karşı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurmayacağı ve Bilgi Edinme Özgürlüğü yasasını işletmeyeceği şartının koşulduğunu dile getirerek, "Benim için adaletin önüne geçildi." diye konuştu.

Davayı sonuna kadar sürdürseydi hayatının daha uzun yıllarını demir parmaklıklar ardında geçireceğini anlatan Assange, ev hapsinde, Londra'daki Ekvador Büyükelçiliğinde ve aynı kentteki Belmarsh Hapishanesi'nde son 14 yılını kaybettiğini dile getirdi.

Kaybettiği yıllar boyunca, "daha fazla cezasızlık, daha fazla gizlilik ve doğruyu söyleyenlere karşı daha fazla misillemenin” olduğunu gözlemlediğini ifade eden Assange, "İfade özgürlüğü ve bundan doğan her şey karanlık bir kavşakta." ifadesini kullandı.

Assange, "Özgürlük ışığının sönmemesi, çoğunluğun sesinin azınlığın çıkarıyla susturulmaması ve gerçeğin peşinden gitmeye devam etmek için herkesi üzerine düşeni yapmaya" çağırdı.

Gazeteciliğin bir suç değil aksine "özgür ve bilgili bir toplumun temel direği" olduğunu vurgulayan Assange, gazetecilerin de işlerini yaptıkları için soruşturulmaması gerektiğini kaydetti.

Assange'ın dava süreci

Julian Assange'ın kurduğu WikiLeaks, 28 Ekim 2010'da ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği suçları da delillendiren 251 bin gizli belgeyi yayımlamıştı.

Assange, Haziran 2012'de sığındığı Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinden 11 Nisan 2019'da çıkarılarak gözaltına alınmış ve "kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal etmekten" tutuklanarak Londra'daki Belmarsh Hapishanesi'ne konulmuştu.

ABD, İngiltere'den Assange'ın iadesini talep etmiş, İngiltere Yüksek Mahkemesi, ABD'den, Assange'ın ölüm cezasına çarptırılmayacağı ve adil şekilde yargılanacağı gibi güvenceler istemişti.

Julian Assange’ın haziranda, ABD ile varılan "casusluk yasasını ihlal ettiği" suçlamasını kabul etme anlaşması sonucu, ülkesi Avustralya'ya gitmek üzere, 5 yıldır tutuklu bulunduğu İngiltere'den ayrılmasına izin verilmişti.

Assange, anlaşma kapsamında Büyük Okyanus'un Asya kıyılarına yakın ABD toprağı Kuzey Mariana Adaları Bölge Mahkemesi'nde duruşmaya çıkarılmış ve İngiltere'de cezaevinde kaldığı süre göz önünde bulundurularak Avustralya'ya gönderilmişti.


Muhabir: Şeyma Yiğit